130. ПРОСЛАВА ГРАДСКЕ СЛАВЕ У МЛАДЕНОВЦУ

130. ПРОСЛАВА ГРАДСКЕ СЛАВЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Празник Силаска Светог Духа на Апостоле, Тројичиндан, прослављен је свечано у младеновачком храму Успења Пресвете Богородице. Овај велики празник представља најдуговечнију традицију у поткосмајској вароши и изузев у периоду богоборачког антитеизма обележаван је литијским обиласком записа у самом граду.

Евхаристијском сабрању началствовао је старешина младеновачког храма протојереј-ставрофор Слободан Кеџић, уз саслужење Архијерејског намесника младеновачког протојереја-ставрофора Жељка Ивковића, протојереја-ставрофора Драгољуба Ракића и ђакона Саше Костадиновића. Литургији је присуствовао многобројни благочестиви народ, који је приступио Чаши. С обзиром на то да је овај празник слава Младеновца, након евхаристијског сабрања, мноштво грађана на челу са свештенством младеновачким и председником ГО Младеновац господином Владаном Глишићем је кренуло у литију. У литији су учестовали и чланови КУД-а „Љубомир Ивановић – Геџа“ из Ковачевца и чланови Карате клуба Младеновац.

Литија се од ове године кретала од младеновачке Цркве, маршрутом којом се ишло пре Другог светског рата, до зграде Градске општине. Ту су узнете молитве за град и његове становнике, а потом се кренуло до записа у старом градском језгру. Након тога литија се вратила пред храм Успења Пресвете Богородице.

После литије преломљен је славски колач овогодишњег домаћина славе господина Владимира Терзића. Након тога изведен је пригодан програм у којем су чланови КУД-а „Љубомир Ивановић – Геџа“ извели сплет игара из Србије. Певачка група поменутог КУД-а отпевала је неколико пригодних песама. Трудом и љубављу овогодишњег домаћина, братства младеновачког Храма, као и верног народа трпеза за све присутне је приређена у порти, где су се сви присутни окрепили.

јереј Марко Јефтић