ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ИЗ ЛАЗАРЕВЦА

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ИЗ ЛАЗАРЕВЦА

У суботу и недељу, 24. и 25. јуна 2023. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, организовано је поклоничко путовање верника из Лазаревца и околних места.

Путовање је реализовано у сарадњи ЦО лазаревачке и Поклоничке агенције Епархије шумадијске. Вођа пута био је свештеник Влада Димитријевић.

Напустивши Лазаревац у раним јутарњим часовима, своје путовање започели смо обиласком манастира Пустиња недалеко од Ваљева. Сакривен на уласку Пустињску клисуру, окружен величанственом природом, овај манастир оставио је неизбрисив утисак на све нас. Све ово још више је употпунио сусрет са игуманијом Нином. Укрепљени духовно њеним поукама наставили смо путовање ка Бајиној Башти, обиласком саборног храма у посвећеног Светом Илији. Лепо време, срдачан дочек братства храма Светог Илије учинили су ово путовање изузетно пријатним. Упознали смо се са историјом, културом и знаменитостима краја у који смо дошли. Обишли смо Парк ћирилице, једну од новијих знаменитости града Бајина Башта. Манастир Рача оставио је на нас посебан утисак. Уморни од дугог пута наставили смо наше ходочашће и после смештања у конак манастира Соко Град присуствовали смо бдењу у храму Св. Николаја Жичког. Сутрадан, на Светој Литургији, велики број путника се причестио. После Свете Литургије, трпезе љубави и духовних покука нашег домаћина настојатеља манастира Соко Град, архимандрита Нифонта, наставили смо наш пут, поневши благослове ове велике светиње. Лепота природе и хришћанска гостољубивост наших домаћина су оно по чему ћемо дуго памтити ово путовање.

Наставили смо пут обиласком манастира Свете Тројице, Беле Воде. И у овом манастиру смо дочекани онако како то приличи хришћанској гостољубивости, а верујемо да смо им истом љубављу узвратили. Духовно укрепљени у касним вечерњим часовима вратили смо се у Лазаревац. Напојени духовношћу остајемо у ишчекивању нових поклоничких путовања која ће организовати наша епархија.