ВРАЧИ – СЛАВА ЦРКВЕ У СИПИЋУ

ВРАЧИ – СЛАВА ЦРКВЕ У СИПИЋУ

“Ти када чиниш милостињу да не зна левица, шта чини десница.” (Мт 6,3)

Црква нас вековима учи ако помажемо и чинимо добра дела људима не гледајући на нацију, боју коже, језик, па ни на веру ми у сваком човеку видимо лик Христов. Света браћа- лекари Козма и Дамјан ту истину су спроводили у свом животу и за ту истину су страдали добивши епитет бесребреника који су бесплатно лечили. Од њих се можемо научити поред много тога, највише хришћанској љубави и милостивости.

Овим дивним светитељима посвећена је црква у живописном селу Сипићу. Житељи овог села се труде да онолико колико су у могућности подражавају своје небеске заштитнике, Свете бесребренике Козму и Дамјана, помажући својој цркви када год и колико год је то потребно. То се на најбољи начин види ових дана око припреме црквене славе када се цело село сјати да помогне, а када се у цркву уђе може се видети да се црква фрескопише убрзаним темпом како би што пре засијала у свом пуном сјају.

Међутим Црква није грађевина него људи, а управо су ти христоносни људи испунили цркву на Светој Литургији како би сјединили са Богом у Светој Тајни Причешћа. Свету Литургију су служили: протојереј Младен Ђурановић из Јарушица, протојереј Велибор Јовановић из Раче, умировљени парох рачански протојереј Ненад Савић из Тополе, протојереј Миломир Васиљевић из Вишевца, протонамесник Горан Живковић из Лапова и ђакон Марко Арсенић из Лапова, а у молитвеном присуству, јереја Мирољуба Блажића из Саранова и јереја Александра Цветковића из Ресника. За певницом су појали вероучитељи: Марко Гаљак из Крагујевца и Срећко Милошевић из Смедеревске Паланке. Проповед је произнео отац Миломир говорећи о житију Светих Козме и Дамјана о њиховој вери да их води рука Господња у исцељењу свих оних који од њих затраже помоћ о њиховој равноапостолској проповеди и ширењу вере хришћанске у Риму и околини.

После Свете Литургије на којој се причестило мноштво деце уследио је крсни опход око цркве, а по том и заједничка трпеза. Свега овога не би било да главна карика у свему није био свештеник Ивица Камберовић са својом супругом Весном.

Марко Арсенић, ђакон