МОНАШЕЊЕ У МАНАСТИРУ ПРЕРАДОВАЦ

МОНАШЕЊЕ У МАНАСТИРУ ПРЕРАДОВАЦ

У уторак 25. јула 2023. године, када наша Света Црква прославља Чудотворну икону Пресвете Богородице Тројеручице, његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, посетио је манастир Прерадовац у Опарићу, где је у оквиру вечерње службе замонашио искушеницу Ању, давши јој име Јустина.

Преосвећени је сестри Јустини нагласио да је данас примила анђеоски лик, да га се увек сећа и да га увек има пред очима, да се моли анђелу ког је вечерас задобила.

Преосвећени је посебно замолио сестру Јустину да не умује својим умом, то значи да никад неће бити послушна, него ће увек наћи неки изговор, да мисли да је овако или онако, а не како ти се каже. Преосвећени је подсетио на причу о послушнику Акакију, коме је игуман дао суво дрво и рекао му да га пободе и залива. Са вером је своје послушање извршио и Господ је наградио његово трпљење, његову послушност, његову веру и дрво је олистало и донело плод. Игуман је узео плод и унео у трпезарију и позвао братију да узме плода од послушности. Монаштво које нема послушност, које тера по својој вољи, то није монаштво. Преосвећени је посебно истакао да се сестра Јустина данас заручила Христу, да је данас невеста Христова, а Христос је женик свих нас, а да невеста од како је заручена, само мисли када ће да се сретне са својим жеником. Треба да исчекујемо женика Христа, али да му будемо верни, јер само оне који су у вери Господ награђује и даје им благослов, даје им вечност, даје им царство. Данас је сестра примила анђела чувара, али ни онај други није одступио. Замолио је да се усавршава у жртвеној љубави, да се жртвује за другу сестру, а љубав све покрива.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

По завршетку светог чина, уприличена је трпеза за све присутне, коју је својим залагањем и љубављу припремило сестринство манастира на челу са игуманијом Теклом.

Александар Јаћимовић, јереј