САБОР АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА – СЛАВА ЈАРУШИЧКЕ ЦРКВЕ

САБОР АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА – СЛАВА ЈАРУШИЧКЕ ЦРКВЕ

Након прошле године прослављеног 200-годишњег јубилеја, јарушичка црква Светог архангела Гаврила – која је парохијска црква Горњих и Доњих Јарушица, Бораца и Великог Крчмара – и ове 2023. године је како доликује прославила своју славу.

Свету и божанску литургију је служио протојереј Ненад Савић, пензионисани парох рачански, уз саслужење протонамесника Горана Живковића, пароха лаповског, протонамесника Ивице Камберовића, пароха сипићког, јереја Мирољуба Блажића, пароха сарановачког, ђакона Марка Арсенића из Лапова, ђакона Бојана Миленовића из Сопота и свега окупљеног народа.

Литургијску проповед је произнео протонамесник Горан Живковић из Лапова у којој је нагласио да су анђели Богом створена бића – која заслужују поштовање а не обожавање; преко којих се Бог откривао у старом завету; и да је један од њих арханђео Гаврило – коме је посвећена јарушичка црква – благовестио Девици Марији јављање Бога у телу ради спасења и сједињења с Богом свих људи и свега створеног. Прослава славе, црквене и породичне, истакао је отац Горан, извире и почиње на светој литургији, ту је њен врхунац, да бисмо природно са свештене и духовне трпезе прешли на земаљску – ручак, јер су нам неопходна оба хлеба, и небески и земаљски; отац Горан је стога позвао сабрани народ да земаљском хлебу претпостави небески.

При завршетку евхаристијског славља благословљени су славски приноси које је ове године припремио г. Милан Степановић из Доњих Јарушица са својом породицом.

Појање народа је предводио старешина јарушичке цркве протојереј Младен Ђурановић са породицом.

Славље се наставило на ручку у црквеној сали, којем се мало касније придружио и протојереј ставрофор Милан Томић, парох чумићки.

Стефан Ђурановић