ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

Дана 5. септембра 2023. године, у храму Свете Петке у Смедеревској Паланци са почетком у 11 часова одслужен је Призив Светог Духа за почетак нове школске године, у коме су саборно учествовали учитељи, наставници, директор и ученици свих разреда Основне школе „Херој Радмила Шишковић“.

Службом је началствовао протојереј Драган Милутиновић уз саслужење ђакона Владимира Степановића.

После отпојане службе, у којој су учешћа узели сви ученици и колектив, одговарајући на молитвене прозбе свештенства и одушевљено и богонадахнуто изговоривши Молитву Господњу и потом заједнички се помоливши Духу Утешитељу да их обаспе даровима разума, вере, доброте и љубави.

На крају, после славословља са многољетствијем, великом и бројном сабору ученика очински се обратио протојереј отац Драган, пожелевши им све најлепше у за њих новом периоду стицања знања и благочестивих врлина, истакавши љубав кao основу нашег живота и да трудећи се да волимо све људе, постајемо као наш Господ Исус Христос коме треба да се непрестано молимо да нас сачува од свакога зла и свима нам дарује оно што нам је потребно, да би тако постали иконе Божије – све оно што је Њему самом мило и приступачно, а то је да се увек трудимо да на сваком месту будемо извор воде живе за сваког човека као и наш Господ, јер ће се по томе познати да смо Његови ученици.

Свечано молитвено сабрање је окончано у братској и топлој атмосфери разговора ученика и чланова колектива са свештеницима, чиме је још једном потврђена и пројављена саборна и љубавна природа Цркве као јединственог Христовог Тела, јер само припадајући васкрслом Господу, припадамо и једни другима.

Наставник Православног катихизиса Александар Обрадовић