XIV ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ – КАДА ОГЊЕНЕ ЈЕЗИКЕ РАЗДАВАШЕ, У ЈЕДИНСТВО СВЕ ПРИЗВА

XIV ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ – КАДА ОГЊЕНЕ ЈЕЗИКЕ РАЗДАВАШЕ, У ЈЕДИНСТВО СВЕ ПРИЗВА

У суботу 9. септембра у Свечаној сали Саборног храма у Крагујевцу, у оквиру Великогоспојинских свечаности, с благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, одржано је предавање на тему: "Када огњене језике раздаваше, у јединство све призва".

Протојереј Дејан Лукић је у уводној речи поздравио госта ове трибине протојереја др Зорана Ранковића, декана Православног Богословског факултета у Београду, Универзитета у Београду.

Професор Ранковић је дипломирао је на Богословском факултету 1997. године и исте године је уписао постдипломске студије на Филолошком факултету смер: „Наука о језику“, које је завршио 2001. године, одбраном магистарског рада: „Братков минеј - структура и записи“. Докторску дисертацију под насловом: „Палеографија, ортографија и језик служабног минеја за септембар – октобар, 14. век“ одбранио је 2006. године. Године 2017. је изабран у звање редовног професора за предмет црквенословенски језик. За предмет црквенословенски језик, доктор Ранковић је саставио студијски програм, извршио селекцију садржаја наставе, саставио уџбеник за црквенословенски језик, разрадио адекватан приступ и методе рада. Објавио је већи број студија и радова у часописима и зборницима међународног и националног значаја и публиковао је високошколски уџбеник црквенословенског језика..

Професор Зоран Ранковић је у свом предавању истакао неколико значајних чињеница, везаних за тему: „Када огњене језике раздаваше, у јединство све призва“. Празник Педесетнице или празник Силаска Светог Духа на апостоле, најуопштеније говорећи то је рођендан цркве. На тај дан, по опису апостола и јевнђелисте Луке, сабрали су се због празника јеврејског, народи из свих крајеве васељене и Миђани и Парћани и Еламићани и многи други народи. Када је Свети Дух сишао на апостоле, апостол Петар је устао и благовестио јеванђеље, и сваки од тих народа на свом језику чуо је беседу апостола Петра. Апостол Петар је беседио једним језиком, а они су говорили различитим језицима, али благодат и сила Духа Светог учинила је да између објекта говора, апостола Петра и оних који су примали те речи, њима буде све то јасно и да разумеју шта им апостол говори. Шта је суштина свега тога? Када Дух Свети сиђе, све призва у јединство. Празник Педесетнице на најбољи начин сведочи јединство које се остварује у цркви. Да бисмо разумели то јединство које имамо у цркви, почев од Силаска светог духа на апостоле, а потом и на сваког од нас приликом Свете тајне крштења и миропомазања када Дух Свети сиђе на сваког од нас и оспособи нас да све оне дарове које нам Бог кроз Цркву даје, ми прихватимо и њима живимо и усавршавамо се, видимо да је то та благодат Духа Светога која се простире од постања света. Када је Господ стварао свет, каже се на првим страницама Библије: „И Дух се дизаше над водом“. Управо, Дух Свети је све држао у неком јединству, у некој форми. Човек који је створен, био је у јединству са Богом. Падом у грех човек разбија то јединство са Богом. Суштина нашег живота јесте јединство и заједница са Богом.

Након предавања су уследила питања присутних. Уз молитву Пресветој Богородици „Достојно јест...“ завршено је треће предавање у оквиру XIV Госпојинских свечаности.

Срећко Зечевић, протојереј