РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНО У ТОПОЛИ

РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНО У ТОПОЛИ

На дан када славимо празник Рођења Пресвете Богородице, 21. септембра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Литургију у задужбини Вожда Карађорђа у Тополи, која овог дана прославља своју славу. Празник Рођења Пресвете Богородице прославља и сама Општина Топола.

Епископу су саслуживали: протојереји ставрофори Зоран Крстић, Драгољуб Ракић, Миладин Михаиловић и Рајко Стефановић, протојереј Дејан Марковић, протонамесник Марко Стевановић, јереј Урош Костић, протођакон Иван Гашић и ђакон Стеван Илић.

Учешће у Светој Литургији су узели и Његово Краљевско Височанство принц Филип Карађорђевић, принц Михаило и принцеза Љубица Карађорђевић. Такође, присутни су били и председник Општине Топола Владимир Радојковић, затим, директори ОШ „Карађорђе“ и СШ „Краљ Петар I“ са својим ученицима и вероучитељем Александром Алексићем.

Након прочитаног Јеванђеља, Епископ Јован је честитао славу свештенству и окупљеном народу, рекавши: „Срећна слава дивној и дичној Тополи! Нека је благослов на свима нама који смо се сабрали да прославимо празник Рођења Мајке Божије, али и наше мајке. Овај празник јесте празник нашег спасења. Свети Оци га називају и Малим Божићем. Данас се родила она која је родила Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа. Она му је подарила људску природу. Он је Бог, али је у исто време и човек. Велика је улога Мајке Божије у домостроју рода љуског.
Свети Григорије Палама, који је живео у XIV веку, каже: Пресвета Дјева Богородица је родила Бога. Рађајући Бога, учинила га је човеком, да би Човека учинила Богом – не буквално, већ човек по благодати може да постане Бог. Рођењем Христовим, људска природа је постала причасна Божијој природи. На тај начин нам је даровао могућност да будемо синови Божији и учесници славе Његове. Ево, из ове реченице можемо схватити колика је улога Пресвете Богородице у роду људском, а првенствено у спасењу нашем. Зато Свети Оци кажу да све што Господ чини, чини преко Пресвете Богородице. Ово је велики дан за читаву васељену. Данас се родила најчистија личност после Господа Исуса Христа која је ходала нашом трошном планетом.

Није само Пресвета Богородица ходала земљом у Христово време. Она ходи и данас – креће се од дома до дома наших, иде од душе до душе наше! Браћо и сестре, Богородица се моли за нас. Ми осећамо присуство Пресвете Богородице онолико колика нам је вера у Господа. Осећамо онолико колико имамо љубави према Мајци Божијој. Мајка има највећу љубав према деци. Иако имамо своју биолошку мајку, треба да имамо Мајку над мајкама нашим. Сви ми треба да се учимо од ње. Богородица, уистину, осећа наше стање. Осећа нашу радост, и радује се са нама. Осећа тугу, и тугује са нама. Осећа радост када се слажемо; када имамо исту мисао по питању спасења. Она се радује када види да у дому има љубави, слоге и мира. Богородица се радује када у манастиру види љубав, ред и поредак. Мајка је испуњена радошћу! Потребно је да се потрудимо да Мајци Божијој узвратимо на њену љубав и жртву коју она данас подноси Христу ради нас и нашег спасења.

Данашњи свети празник носи радост целе васељене, како се говори у њеном тропару, који чусмо. У том тропару је, кроз стихове, све сабрано што треба да знамо. Каже се да Пресвета Богородица у свет уводи Господа Исуса Христа. Када ово чујемо, онда се као људи запитамо да ли Христа није било у овом свету. На то је најбоље одговорио Свети Јустин Ћелијски: Људи су прогнали Бога са овог света, чим су почели себе да стављају изнад Бога!

Нека Мајка Божија чува сав род људски; нека чува њену светињу у Тополи; нека чува свакога који у смирењу и молитвом призива њено име! Најтоплији загрљај јесте њен! Мајка Божија је шира од небеса. Њено крило је веће од неба и земље. На њеном крилу има места за свакога од нас. Она нас позива и призива! Бог вас благословио!“

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Након Свете Литургије, уследила је празнична литија на челу са Епископом Јованом. По први пут, ове године је пресечен славски колач испред Средње школе „Краљ Петар I“, што се надамо да ће бити и традиција у годинама које долазе. Литија је прошла поред Општине, па је затим служен мали помен испред споменика палим борцима. На крају литије, пресечен је колач испред Карађорђеве цркве. Овогодишњи колачар је био господин Милан Милованчевић са својом породицом.

Ђакон Стеван Илић