ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ "СРПСКО СРЦЕ ЈОХАНОВО" У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ "СРПСКО СРЦЕ ЈОХАНОВО" У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

У суботу по Крстовдану, 30. септембра 2023. године, у просторијама парохијског дома светопреображењског храма, а у организацији свештеног братства, одржана је промоција књиге Веселина Џелетовића "Српско срце Јоханово".

Велики број Паланчана, као и присутно свештенство, на почетку вечери поздравио је старешина саборног паланачког храма, протојереј Драган Икић. Прота Драган је у свом поздравном слову заблагодарио Преосвећеном владици на благослову да се одржи ова промоција, предавачима, али и свима присутнима. Етно састав "Невен" под руководством Наташе Миљевић извело је неколико етно песама. Умилни гласови ових младих девојака које негују српску традицију оплеменили су вече.

Господин Слободан Росић, менаџер удружења писаца "Поета" које је и издавач ове књиге, говорио је о настанку књиге, њеним преводима на стране језике, промоцијама у земљи и иностранству... Његово излагање публика је поздравила аплаузом нестрпљиво ишчекујући обраћање господина Веселина, аутора ове књиге о српском страдању. Господин Џелетовић је говорио о томе како је књига настала, о својим личним утисцима са Косова, говорио је и о сведочењима које је слушао из уста очевидаца. Публика је нарочито поздравила и спомињање Милоша Ћирковића, савременог хероја, о коме је господин Џелетовић такође написао књигу. Излагање аутора књиге никога није оставило равнодушним. Одлазећи са промоције књиге, Паланчани су сумирали утиске. одушевљење излагањем аутора, инерпретацијом старих српскох песама у извођењу младих Паланчанки, али и огорчење и бол због сазнања кроз шта је све пролазио, кроз шта пролази, и кроз шта ће још све проћи српски народ на Космету док не дочека коначну слободу!

Лазар М. Коларевић, чтец