ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У ПЕТКИ КОД ЛАЗАРЕВЦА

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У ПЕТКИ КОД ЛАЗАРЕВЦА

Храм преподобне Параскеве у селу Петка код Лазаревца ове године је по 154. пут прославио своју заштитницу. Прослава Храмовне славе у овом селу које носи име по овој дивној Христовој угодници, започела је уочи самог празника празничним бденијем које је служио парох петчански протојереј ставрофор Мирослав Филиповић, уз саслужење протођакона Николе Урошевића.

Након богослужења на поклоњење вернима је изнета честица моштију преподобне мати Параскеве, која се у овом Храму чува од 2004. године.

На сам дан преподобне мати Параскеве Свету Литургију су служили протојереји ставрофори Војислав Одавић и Мирослав Филиповић, уз саслужење протођакона Николе Урошевића. За благољепије су били задужени вероучитељи из петчанских парохија. Храм и порта су били испуњени верним народом који је са свих страна дошао да се поклони и помоли омиљеној српској светитељки.

Након прочитаног зачала о мудрим и неразумним девојкама из Светог Јеванђеља, надахнутом беседом се верном народу обратио старешина храма, протојереј ставрофор Војислав Одавић. Говорећи о ликовима светих, потсетио је на задатак сваког хришћанина, а то је уподобљавање Богу Творцу.

Светом Причешћу је приступио велики број деце и верних. Након Свете Литургије и литијског опхода око Храма, пререзан је славски колач.
После дељења антидора, у сали парохијског дома трудом пароха петчанских и њихових парохијана послужена је трпеза љубави за све присутне.