СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУ

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУ

Дана 27. октобра 2023. године, када наша Света Црква прославља спомен на преподобну мати Параскеву, у поподневним часовима, у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу се већ традиционално дуги низ година врши Света Тајна Јелеосвећења.

Свету Тајну су вршили Архијерејски наменсик орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереји Љубиша Ђураш, Милован Ранковић и Слободан Раковић, протонамесници Александар Миловановић, Иван Теодосић, Дејан Тодоровић и Милош Митровић, јереји Немања Искић и Марко Урошевић и ђакон Александар Бабић.

Након чина Свете Тајне, беседу о значају и исцелитељском карактеру ове Свете Тајне одржао је протојереј Милован Ранковић, који нас је подсетио и поучио негативном утицају греха на нас и на наше физичко и психичко здравље. Посебно је нагласио у својој беседи да морамо имати здрав ум и да је сасвим логично да нико не воли да је болестан, али да се запитамо зашто смо у том стању. Требамо свој живот преиспитати и као што нам говоре данашње молитве, да се окренемо покајању својих грехова.

Усрдним мољењем након чина Свете Тајне Јелеосвећења и читања молитве над болесним верницима, верници су прво присупили целивању дела моштију преподобне мати Параскеве, па су потом пришли да се помажу освећеним уљем. Колона верног народа је у молитвеној атмосфери приступала помазивању и узимању освећеног уља и брашна које ће касније користити у припремању хране за себе или за своје болесне сроднике. Светој Тајни Јелеосвећења је присуствовао велики број верника из Аранђеловца, али и из околних места.

јереј Немања Искић