ПРОСЛАВА ЧУДОТВОРНЕ ИКОНЕ "БРЗОПОМОЋНИЦА" И СВЕТОГ НЕКТАРИЈА ЕГИНСКОГ ЧУДОТВОРЦА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА

ПРОСЛАВА ЧУДОТВОРНЕ ИКОНЕ "БРЗОПОМОЋНИЦА" И СВЕТОГ НЕКТАРИЈА ЕГИНСКОГ ЧУДОТВОРЦА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА

На дан када наша Света Црква прославља спомен на чудотворну икону Пресвете Богородице "Брзопомоћница" и Светог Нектарија Егинског чудотворца, светитеља нашег времена, кога је Бог у новије време пројавио као исцелитеља од тешких болести, али и чудотворца који сада пребивајући душом на Небесима, телом, попут Светог Василија острошког, не мирује, већ за њега овоземаљски простор и физика немају утицаја, служен је акатист у част чудотворне иконе Пресвете Богородице.

Акатистним молепствијем началствовао је протојереј Срђан П. Тешић служашчиј храма. У име црквене заједнице, ове године колач и жито је принела Јелена Петровић, док је колач за следећу годину преузела госпођа Славица Бачанин.

У својој богонадахнутој беседи прота Срђан обратио се сабранима речима очинске поуке рекавши да није случајно да се данашња два празника сусрећу и преплићу у једном дану, јер је Свети Нектарије опевао Богородицу једном од најлепших духовних песама, познату грчким насловом "Агни Партене", а називајући је Мајком Светлости, Чистом Дјевом Владичицом. Богородица је наша нада и пример, пример послушности, а својом материнском слободом пред Васкрслим Господом за свакога се једнако заузима, не правећи разлику међу људима, а Свети Нектарије знајући то је сву своју наду и све своје патње изливао пред Богородицом, коју је називао својом мајком. Тако и ми, поред својих телесних мајки, имамо Мајку над мајкама, Царицу Неба и земље, Свечасну Богородицу, која нам је увек брза помоћница у невољама, као што нам и ова икона коју данас прослављамо томе сведочи.

Љубављу и трудом овогодишње колачарке Јелене приређена је трпеза љубави, која је оплемењена духовним разоворима. Након телесног укрепљења, а напојени благодаћу Духа Светога, верни народ се у миру разишао својим домовима.

Александар Радовановић, чтец