У ХРАМОВИМА КОЛУБАРСКО-ПОСАВСКОГ НАМЕСНИШТВА ПРОСЛАВЉЕН СВЕТИ САВА

У ХРАМОВИМА КОЛУБАРСКО-ПОСАВСКОГ НАМЕСНИШТВА ПРОСЛАВЉЕН СВЕТИ САВА

У суботу, 27. јануара 2024. године у храмовима колубарско-посавског намесништва прослављен је Свети Сава, први српски архиепископ. Велики број ученика основних и средњих школа се на дан школске славе причестио, узевши тако активно учешће у Литургијском Сабрању. Заједно са свештенством, верни народ и ученици, учествовали су и у резању славског колача. Литургијско славље се потом, из храмова нашег намесништва, пренело у школе лазаревачке општине, где су свештеници, заједно са учитељима, наставницима, професорима и ученицима, резали славске колаче и присуствовали пригодним програмима припремљеним у част највећег српског Просветитеља.

Прослављање овог великог празника почело је у петак, 26. јануара, радионицом са најмлађим лазаревчанима у вртићу „Мало краљевство“. Певало се, рецитовало и цртало, а о Светом Сави, наши најмлађи суграђани су у разговору са свештеником показали завидно знање, примерено свом узрасту.

У поподневним сатима празника Светога Саве, у Центру за културу у Лазаревцу, организована је свечана Светосавска академија. Сваке године једна од школа са територије наше општине припрема свечану академију у част школске славе. Част да организује академију, 2024. године, припала је ОШ „Војислав Вока Савић”, из Лазаревца. Заједно са својим наставницима, ученици ове школе су припремили интересантан приказ, којим су желели да представе неуморно прегалаштво и рад Светог Саве.

У недељу 28. јануара, ова школа била је домаћин светосавског бала, коме су поред просветних радника са територије нашег намесништва присуствовали и представници јавног, културног и духовног живота лазаревачке општине. На самом почетку ове свечаности уследио је пригодан културноуметнички програм, за чије извођење су били задужени ученици ОШ „Војислав Вока Савић“.

Истог дана у недељу, 28. јануара, после Литургије одржан је традиционални „Светосавски кадетски шаховски турнир”. Овај турнир одржан је у просторијама парохијског дома у Лазаревцу, у организацији шаховског клуба „Колубара” и ЦО Лазаревац. Такмичење је окупило младе шахисте из Лазаревца, Београда, Земуна, Вранића, Гроцке, Лештана, Чачка, Ваљева, Лајковца Руме, Панчева, Ковина и Бјељине (Република Српска). Такмичари су били подељени у пет старосних категорија. Укупно је било 108 учесника од којих су најуспешнији међу њима својим кућама понели заслужене медаље.