ПРАЗНИК СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА ТОРЖЕСТВЕНО ПРОСЛАВЉЕН У ХРАМУ СВЕТОГ ГЕОРГИЈА У ДРЕНУ

ПРАЗНИК СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА ТОРЖЕСТВЕНО ПРОСЛАВЉЕН У ХРАМУ СВЕТОГ ГЕОРГИЈА У ДРЕНУ

"Ево вашег дела и пастве, за које сте велике патње претрпели, заједно су окупљени и сви су вас тројицу примили,
да у једној радости похвали ваше слатко јединство."

(Из 9.песме Канона на јутрењу)

Прослављање празника три стуба Православља- Светог Василија Великог, Светог Григорија Богослова и Светог Јована Златоустог у Храму Светог Георгија у Дрену (арх.намесништво колубарско- посавско) ове године је торжествено обележено служењем свеноћног бденија у част ових светих Отаца.

Свеноћно бденије по Типику наше Цркве, које је крунисано служењем Свете Литургије, служио је парох дренски протонамесник Бојан Чоловић, док су за певницом појали вероучитељи Дејан Јовановић, Живојин Јанковић и Никола Иванковић уз помоћ појаца при овом Храму. Оно што је посебно држало пажњу верном народу који је испунио Храм током овог дугог богослужења, било је појање и читање целе службе на српском језику, тако да је народ слушајући стихире, а посебно Канон, могао да схвати колики је значај ових Светих Отаца за Православље.

Верни народ који је у молитви и са пажњом испратио целу службу, прославу овог Празника запечатио је Сједињењем са Богом, причешћивањем Светим Телом и Крвљу Христовом.

Отац Бојан се на крају захвалио вернима који су испунили Храм и побожно издржали целу службу, додајући да је за дренску заједницу која је релативно млада, ово заиста историјски тренутак, јер је по први пут у овом Храму служено Свеноћно бденије онако како се служи у великим српским манастирима.