ЗБОРНИК ИЗДАВАЧКЕ КУЋЕ „КАЛЕНИЋ“ ПРОГЛАШЕН ЗА „НАЈБОЉУ КЊИГУ 2023. ГОДИНЕ“ У КРАГУЈЕВЦУ

kalenic nagrada

Зборник „Свети краљ Милутин и његово доба: историја, књижевност, уметност“, у издању издавачке куће „Каленић“ Српске православне епархије шумадијске, једногласном одлуком жирија, проглашен је за „Најбољу књигу 2023. године“ у Крагујевцу, у оквиру Дана крагујевачке књиге, а у организацији Народне библиотеке „Вук Караџић“. Ову награду је равноправно поделио са књигом „Кнез Михаило. Рођен у Крагујевцу“, у издању Народног музеја Шумадије.

Након анализе комплетне прошлогодишње издавачке продукције у Крагујевцу, узимајући у обзир значај тема коју публикације обрађују, упечатљив рад и допринос крагујевачких аутора и издавача, као и естетски аспект издвојено је пет вредних публикација међу којима се нашао и тематски зборник у издању епархијске издавачке куће „Каленић“.

Образлажући избор ове књиге за „Најбољу књигу 2023“ године речено је да је она објављена две године након Међународног научног скупа „Краљ Милутин и доба Палеолога: Историја, књижевност, културно наслеђе” одржаног у Скопљу, у српској државној и црквеној престоници Милутиновог доба и граду у коме је столовао, а поводом обележавања седамстоте годишњице од смрти Краља. Поред Презвитера др Србољуба Убипариповића, као уредник је потписана и др Јасмина С. Ћирић, доцент Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, чиме публикација испуњава критеријум ауторства, у овом случају секундарног. Иако не обрађује крагујевачке теме, уз секундарно ауторство и издање у оквиру издавачке куће Епархије шумадијске „Каленић”, публикација задовољава вредносне критеријуме завичајности и такође заузима значајно место у Завичајном фонду.

Зборник „Свети краљ Милутин и његово доба: историја, књижевност, уметност“ садржи четрдесет и три рада домаћих и страних учесника на српском и енглеском језику. Према речима др Драгане Павловић, „сакупљени радови су посвећени историјским приликама у средњовековној Србији у време краља Милутина, односу Србије према Византији и контактима са актуелним суверенима из династије Палеолога, те уметничким делима која настају у доба поменутог српског владара и утицајима које је Византија тада имала на српску културу”.

Тврдих корица, са заштитним омотом, књига је штампана на кунстдруку у тиражу од 1.000 примерака на 876 страна. Броји преко две стотине илустрација високог квалитета. Предњи и задњи форзец илустрован је фотографијом на којој је приказан детаљ записа на доњем рубу плаштанице краља Милутина којој је посвећена и једна студија у Зборнику. Према речима жирија, иако насловљена као „зборник” ова публикација захваљујући свом садржају, али и богатој опреми и графичком дизајну Дејана Манделца превазилази оквире зборника са конференције. Она је пре студија са свим карактеристикама добро конципиране уметничке монографије.

Захваљујући на признању протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, је рекао да је „Каленић“ мала издавачка кућа, али врло упорна.

Више од 40 година се трудимо да својим публикацијама, књигама, монографијама и оваквим студијама обогатимо не само крагујевачко издавашво већ и шире. С обзиром да су наше публикације специфичне сваки пут кад неко изван црквених кругова примети наш рад, то је додатно признање и на томе сам члановима жирија и Народној библиотеци, наравно у име Издавачке куће „Каленић“, захвалан.

(Фотографије Драган Вучковић)

Гордана Јоцић, уредница радија „Златоусти“