ХОР И ФОЛКЛОРНИ АНСАМБЛ “СВЕТИ САВА” У ПОСЕТИ СВЕТИЊАМА СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ И ОХРИДА У КОМЕ ЈЕ БОРАВИО НАШ СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЋ

ХОР И ФОЛКЛОРНИ АНСАМБЛ “СВЕТИ САВА” У ПОСЕТИ СВЕТИЊАМА СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ И ОХРИДА У КОМЕ ЈЕ БОРАВИО НАШ СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЋ

Благословом нашег Епископа шумадијског Господина Јована, 14. марта 2024. године, запутили смо се правцем Охридског језера и светињама где је боравио наш велики молитвеник пред Господом Свети владика Николај Велимировић. Ово путовање је награда свим учесницима најстарије групе хора и фолклорног ансамбла “Свети Сава” за сво залагање према Цркви Божијој и нашем хору и фолклору, а које нам је омогућио наш епископ Јован.

Ово путовање је било на неки начин необично. Светиње су нас призивале једна за другом као звоно на храму. Првог дана посетили смо град Охрид у коме је некада било чак 365 цркава. Прва црква коју смо обишли је црква Свете Софије из XI века, затим антички театар, цркву Светог Климента Охридског и Светог Пантелејмона, где смо се поклонили моштима Светог Климента Охридског. Настављајући шетњу, посетили смо цркву Светог Јована Богослова из XIII века, која се налази на стени изнад језера.

Другог дана смо лаганом шетњом кренули ка Биљаниним изворима, која су опевана у песми “Биљана платно белеше”. Затим смо обишли манастир Светог Наума, који се налази на прелепом узвишењу изнад Охрида и на само неколико километара од албанске границе. Ту смо имали благослов Божији да се поклонимо на гробу Светог Наума, где се Свети Наум људима отрива тако што само поједини могу и даље чути откуцаје његовог срца.

На самом крају нашег путовања открила нам се велика благодат од стране локалног становништва и упутили смо се путем поклоњења делу моштију руке Светог Георгија Победоносца која се налази у манастиру Рајчица. Налази се у близини града Дебра и метох је манастира Светог Јована Бигорског.

Након поклоњења делу моштију, упутили смо се стазом манастира Светог Јована Бигорског, који је велика светиња у Северној Македонији, као што је у нашем народу манастир Острог. Посвећен је Светом Јовану Крститељу и потиче из XI века. Узевши благослове многих Светитеља на овом путовању, кренули смо путем Скопља и обишли престоницу Северне Македоније.

Пуни прелепих утисака које смо понели са Охрида и из Северне Македоније, а што је најбитније, просвећени духовношћу светих места на којима смо били, је управо оно што нам је свима било потребно пред овај Велики и Часни Васкршњи пост.

Слава Богу за све!

јереј Иван Антонијевић