ДОБРОТВОРНА ИЗЛОЖБА ДЕЦЕ И МЛАДИХ ИЗ СТАРЕ ЈАГОДИНСКЕ ЦРКВЕ

ДОБРОТВОРНА ИЗЛОЖБА ДЕЦЕ И МЛАДИХ ИЗ СТАРЕ ЈАГОДИНСКЕ ЦРКВЕ

Са благословом Његовог преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, при цркви Светих архангела Михаила и Гаврила у Јагодини организована је ликовна секција за децу и одрасле. Секција већ неколико недеља ради након Свете Литургије под руководством јагодинског катихте г. Николе Ралевића и координатора за верску наставу Архијерејског намесништва беличког, г Угљеше Урошевића, уз подршку високопречасног протојереја Александра Гајића, архејерејског намесника беличког, заједно са свештенством, члановима црквеноопштинског одбора и верним народом ове најстарије градске цркве.

У оквиру ликовне секције одраслима је пре свега намењена курс калиграфије јер се вероучтељ Никола показао успешним на овом пољу. Иако је самоук, он ради са великом љубављу и посвећеношћу па страницу његове радионице „Архангелово перо“ на друштвеној мрежи Инстаграм контактира све већи број људи у намери да им се напише и украси нека молитва, цитат из Светог писма, из светоотачке литературе или богослужбене праксе наше Цркве и сл. То је управо оно што се на овај начин нашло на обележивачима за књиге које су затим деца хора цркве Светих архагела, и остали са њима, украшавали исцртавајући и бојећи их. Како су недеље одмицале, тако је број ових производа ликовне секције постајао све већи, а припремне недеље за Васкршњи пост су биле нарочито инспиративне за овакав рад вероучетеља и деце, па се тако стигло до броја од 100-тинак књижних обележивача.

У Недељу Православља 24. марта 2024. године је зато организована донаторска изложба после Свете Литургије, када су учесници ликовне секције изложили своје радове испред и у припрати цркве, а верни народ је позван да учествује у изложби давањем добровољних прилога. Овом приликом је прикупљена немала свота новца, а на предлог вероучитеља уз сагласност деце, прилог са ове изложбе ће отићи за актуелну обнову цркве Успења Пресвете Богородице у Доњем Штипљу, филијалног храма Старе јагодинске цркве. Деца и млади наше цркве су са вероучитељима Николом и Угљешом са радошћу приказали радове који су брзо раздељени. Након овог искуства они ће имати још више елана и жеље да, развијајући и негујући своје таленте, буду у прилици да помогну другима којима је помоћ потребна. У исто време се надају да ће овом промоцијом секције порасти број њених чланова, нарочито младих. Тако ће она у још већој мери да настави да испуњава узвишене циљеве међу којима су: неговање ћирилице, културе лепог писања, подстицање читања Светог писма и друге душекорисне литературе, заједнчарења у Светој Литургији и након ње, дружења у контексту говорења о вери и ширења добре воље међу људима уопштено говорећи.