ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ЛЕПЕНИЧКОГ У КРАГУЈЕВЦУ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ЛЕПЕНИЧКОГ У КРАГУЈЕВЦУ

У среду 10. априла 2024. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Литургију Пређеосвећених дарова у храму Светог Јоаникија Девичког у Крагујевцу уз саслужење свештенства Архијерејског намесништва лепеничког.

Владики Јовану су саслуживали Архимандрит Петар Драгојловић, Архијерејски намесник протојереј Срећко Зечевић, протојереј Синиша Раденковић, јереј Владан Костадиновић, те протођакон Иван Гашић и Мирослав Василијевић.

По благослову Његовог Преосвештенства, верном народу се беседом обратио протојереј Синиша Раденковић рекавши да:

“Ово је Крстопоклона Недеља Великог поста која нас подсећа на важност и снагу Крста. Текстописци Триода нас укрепљују и оснажују да ток поста проведемо у духовној радости. С друге стране ојачавају нам дух и с треће стране подсећа нас на Христов долазак у Јерусалим. У то име подсећам вас на старозаветну причу о Праоцу Авраму који је са вером повео свог сина Исака да га принесе на жртву. На самом жртвенику анђео зауставља његову руку и дарује живот његовом сину. Наш Бог је Бог љубави, милости и саможртве. Истинска вера у њега је вера без компромиса. Калкулација са њим једноставно није могућа. Христос на Крсту страда добровољно да би смо учествовали у плодоносним даровима Крста који нам се дају. Христос говори да неки који овде стоје неће окусити смрти док не виде Царство Небеско. У уметничким представама запада Христово страдање је приказано као уверљива победа смрти, док у Студеничком распећу Господ наш Исус Христос шири своје руке, грлећи читав свет. То је жртва и Бог у ког ми верујемо. Бог љубави. Христов ход ка Крсту, ка распећу и Васкрсењу оживотворен је присуством Духа Светога. То су дарови који се нама дају. Зато се за нас поставља питање где се ми хришћани данас налазимо и како употребљавамо те дарове? Бог је стално присутан раширених руку чекајући наше покајање а потом и наше смирење. Христос нас призива да учествујемо у његовој благодатној тајни љубави. Нека нас Бог укрепи и оснажи у ове дане поста да дочекамо Његово Васкрсење певајући клањајући се Крсту на ком је распет.

Бог вас благословио.”

Беседа протојереја Синише Раденковића

Након одслужене Литургије и причешћа верног народа, Владика Јован је поделио свој Архијерејски благослов и иконице присутнима.

Потом је свештенство Архијерејског намесништва Лепеничког приступило излагању реферата „Шта да учиним да наследим живот вечни“ који је припремио презвитер Стефан Дамјановић. На крају дискусије које је водило свештенство, презвитерима се обратио Владика Јован поучавајући их о важности свесрдног, потпуног и искреног залагања у вршењу парохијске службе апелујући на савест и љубав сваког од њих.

Братски састанак је настављен заједничком Трпезом љубави, коју су приредили домаћини, старешина храма Светог Јоаникија Девичког протојереј Саша Антонијевић, сабрат јереј Милош Ђурић и ђакон Стефан Јанковић, уз братску помоћ Архијерејског намесника Лепеничког протојереја Срећка Зечевића.

протођакон Мирослав Василијевић