ЛАЗАРЕВА СУБОТА У КРАГУЈЕВЦУ

ЛАЗАРЕВА СУБОТА У КРАГУЈЕВЦУ

На дан Лазареве Суботе – Врбице, верни народ града Крагујевца заједно са својом децом, окупио се у Саборном храму у Крагујевцу да прослави овај велики празник, који заједно са Цветима чини кратак, радосни предах, пре страшних дана Страсне Седмице.

Након свечаног богослужења и освећења врбових гранчица, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, заједно са свештенством Саборног храма и верним народом, извршио је трократни опход око храма, појући тропар Лазареве суботе и Цвети.

Лазарева субота, дан уочи празника Цвети, улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим, празнује се тачно осам дана пред празник Васкрсења Хрисотовог. Овај празник је посвећен васкрсењу праведног Лазара из Витаније, кога је Господ Христос после четири дана васкрсао из мртвих. Лазар је преминуо, а према тадашњим јеврејским обичајима положен је у гроб у пећину, која је затворена каменом. Прошло је већ четири дана и његово тело је почело да се распада. Исус је отворио гроб и на његову заповест Лазар је устао, васкрсао. У Лазареву суботу или врбицу бере се олистало пруће врбе, преко кога се преноси снага зеленила на децу и одрасле. Деца се украшавају венчићима од врбових гранчица, а звецкање звончића симболизује победу живота над смрћу и наговештај Христовог страдања и Васкрсења.

Срећко Зечевић, протојереј