ХРИСТОС ВАСКРСЕ! ОБЈАВЉЕН ЈЕ НОВИ БРОЈ ЛИСТА „КАЛЕНИЋ“

ХРИСТОС ВАСКРСЕ! ОБЈАВЉЕН ЈЕ НОВИ БРОЈ ЛИСТА „КАЛЕНИЋ“

Из штампе је изашао васкршњи број „Каленића“ званичног гласила Епархије шумадијске који традиционално доноси васкршњу посланицу Његовог Преосвештенства Господина Јована, Епископа шумадијског у којој се, између осталог, каже: „Овај дан – дан Христовог васкрсења – нека буде за нас дан радости. И увек се опомињући да је овај празник управо утврђивање наше хришћанске вере, волећемо нашу свету веру, високо је ценити и трудити се да свој живот управљамо по овој вери. И имајући на уму да је Христово васкрсење утврђивање наше наде, све напоре, туге и лишавања са радошћу ћемо подносити у очекивању нашег будућег васкрсења и нашег будућег вечног живота“.

Текстови посвећени празничним данима говоре нам о смислу празновања Христовог васкрсења, о томе како је Господ ујахао на магарету у Јерусалим и о данима Страсне седмице – Јудиној издаји и осуди свештеника.

На овогодишњем братском састанку свештенства Колубарско-посавског архијерејског намесништва Шумадијске епархије у цркви Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу – поводом исповести свештеника – богословски реферат о томе шта значи живети тајном Часног Крста, припремио је протођакон из Лазаревца Никола Урошевић. Аутор у првом делу рада говори о томе да је некада Крст био симбол осуде и казне, а да се код Јевреја поистовећивао са проклетством, да у Старом Завету постоје места у којима се појављују праслике Часнога Крста, о јако важном догађају проналаска Часног Крста, о значају Крста у богослужбеном животу наше Цркве. Верзију за штампу приредила редакција Каленића.

У тексту „Из поста у пост – Из славе у славу“ читамо да се хришћански живот не завршава у трену када престаје пост, већ да је и у време мрса потребно да наша пажња буде сабрана на Христа Васкрслога, као што је била сабрана у посно време.

У новом броју Каленића је обављено и излагање јереја Марка Јефтића на Форуму о мултиполарности одржаног 26. и 27. фебруара 2024. године у Москви. Отац Марко је текст под насловом „Православне основе породичних вредности“ изложио у оквиру сесије „Традиционалне вредности“.

Из живота Епархије шумадијске, редакција часописа је издвојила неколико догађаја. Први је прослава празника Сретења Господњег и Дана државности Републике Србије у Орашцу, затим прилог о организацији „Верско добротоворно старатељство“, извештај са седнице Епархијског савета Епархије шумадијске одржане 5. марта 2024. године, као и вест о томе да је зборник Издавачке куће „Каленић“ проглашен за „Најбољу књигу 2023. године“ у Крагујевцу.

Лазар Марјановић

ЧАСОПИС КАЛЕНИЋ 2/2024ЧАСОПИС КАЛЕНИЋ 2/2024