ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА И ПОБЕДОНОСЦА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА И ПОБЕДОНОСЦА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА

У недељу, на Васкрс, у навечерје храмовне славе, 05. маја 2024. године, у храму Светог великомученика и победоносца Георгија у Шумарицама, служено је пасхално вечерње богослужење, којим је началствовао протојереј Срђан П. Тешић, служашчиј храма, а у молитвеном присуству верног народа. По оглашавању звона наосом се проломио тропар Васкрса, у самом начелу стваљајући центар славља на Васкрсење Христово, без кога би, по речима Светог апостола Павла, узалудна била вера наша, узалудна би била и добровољна страдања мученика Христових, а узалудно би било и наше данашње славље. Свети великомученик Георгије је свој живот положио за Васкрслог Христа, проливајући своју крв за веру Његову, обагрењем освећујући душу своју, са надом у Васкрсење.

На крају Пасхалног вечерњег, а по отпојаним Пасхалним стихирама и целиву Светог Јеванђеља, извршен је чин освећења целивајуће иконе, на којој је изображен лик нашег домаћина и небеског молитвеника Светог Георгија, а који је овом храму приложио господин Урош Илић са својом благочестивом породицом.

Бираним речима беседе, сабраном верном народу, обратио се прота Срђан говорећи о животу и подвизима Светог Георгија, истакавши његову ватрену веру и пример који нам даје у следовању за Васкрслим Христом. Уједно се захвалио и господину Урошу Илићу и његовој породици на дару који су даровали нашем храму и пожелео им много добара на многе године и да им Свети Георгије узврати молитвеним заступништвом на њихову љубав.

Сутрадан на дан празника храмовне славе 06. маја 2024. године, храмовну порту испуњавао је верни наро, који је дошао да прослави свог небеског заступника, али и да се поклони неговим светим и нетљеним моштима, чија се честица чува у нашем светом храму, а благословом и љубављу Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, чијом руком нам је дарована 2021. године.

Звук звона најавио је почетак Свете Литургије којом је началствовао протојереј Срђан П. Тешић. Храмом су се орили стихови васкршњих прозби и васкршњег тропара, који баш овога дана сведочи јединство Светога Георгија Васкрслом Господу, његовом присаједињењу Господњој жртви, али и Његовом славном Васкрсењу. На литургијске прозбе су одговарали чланови хора „Свети ђакон Авакум“, предвођени протиницом Милицом Тешић. Својим молитвеним присуством част нам је монахиња Јелисавета, сестра манастира Дивостин.

Након отпојаног Канона Евхаристије, присутни верни народ поучен је архипастирским речима Васкршње посланице његовог преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована.

На позив свештеника „са вером и љубављу приступите“, Светој Чаши приступио је велики број верника, телесно се сјединивши са Васкрслим Господом.

Пре литургијског отпуста формирана је Литија испред храма, која је кренула у трократни опход око самог храма, појањем узносећи речи пасхалних стихова, васкршњег и славског тропара. Литијску поворку предводиле су иконе Васкрсења Христовог и Светог Георгија, за њима је следио Часни Крст Господњи, а за њим барјаци, колачари, свећеносци, монаси и свештеник са Светим Јеванђељем, а за њима у молитвеном смирају следили су појци и присутни верни народ. У току литијског входа прављене су четири станке на којима су прочитана четири Јеванђелска зачала.

Након трократног опхода у порти храма уследило је освећење славских знамења која су ове године у имд црквене заједнице принели колачари Дејан Јевтовић и Радоња Радовић са својим породицама. За следећу године део славског колача су попреузели Слободан и Јована Станојевић.

Трудом и љубављу овогодишњих колачара припремљено је послужење за све присутне, где је у духу празника настављена трпеза љубави.

Александар Д. Радовановић, чтец