20 ГОДИНА ЕМИТОВАЊА ЕМИСИЈЕ “ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО” НА ТАЛАСИМА РАДИО КОПЕРНИКУС ЈАГОДИНЕ И РАДИЈА ЗЛАТОУСТИ

20 ГОДИНА ЕМИТОВАЊА ЕМИСИЈЕ “ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО” НА ТАЛАСИМА РАДИО КОПЕРНИКУС ЈАГОДИНЕ И РАДИЈА ЗЛАТОУСТИ

Тема јубилеја: “Како хришћански живети у данашњем свету”

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Г. Јована 22. маја 2004. године на празник Светог Николе, почела је са емитовањем емисија Православне Епархије шумадијске, Архијерејског намесништва беличког, Црквених општина јагодинских “Православно јутро” на таласима тадашњег регионалног првог програма Радија Јагодине данас Радио Коперникус Јагодине као и од самог оснивања 2009. године, Званичног радија Православне Епархије Шумадијске, Радија Златотоусти.

Те 2004. године емисија је први пут емитована са доста неизвесности и одговорности према нашој светој Цркви а пре свега због благослова нашег Светог Владике Јована и бриге да ли смо достојни да одговоримо на благослов који смо добили. На самом почетку са овим изазовом суочили су се тадашњи вероучитељи а данас свештеници о. Бранислав Матић, сада свештеник при храму Светог Саве у Крагујевцу и моја маленкост о. Борис Милосављевић свештеник при храму Светог Романа у Рековцу, уредник емисије.

Велику захвалност на помоћи да ова емисија изгледа овако дугујемо директору РТЈ Љубиши Бати – Вујићу и сада покојном Жикици Јовановићу, професионалном новинару Радија Коперникус Јагодина, са којим смо на нашим првим сусретима поставили концепт емисије, стално нам је говорио да се угледамо на начин рада Првог програма Радио Београда.

Емисија “Православно јутро” је нека врста православне шаренице у трајању од 90 минута и емитује се двапута недељно, недељом премијерно и суботом у репризном термину. Састављена је од седам рубрика: Мисионарска писма, Духовник, Историја живота, Не веруј у идоле, Христова наука, У свету постоји једно царство и Житија светих.

Емисија има за циљ и да се што већи број људи укључи у њену реализацију, пре свега мислим на ученике који похађају Верску наставу основних и средњих школа као и на људе из различитих сфера друштвеног живота са циљем да у свима нама сване Православно јутро вере, наде и љубави. Имајући то у виду желим да се захвалим и да поменем све оне који су кроз ових 20 година рада помогли у реализацији емисије, а то су: Вероучитељ Предраг Димитријевић који уређује рубрику “Историја Живота”, некадашњи ученици ОШ”17. октобар” и чланови новинарске секције - Кристина Пешић, Соња Димитријевић Јована Стевановић, спикери – Сузана Лубура, Весна Петровић, Јелена Добросављевић,, Слободанка Јевтић, Биљана Марковић, Јелена Спремо и Никола Косановић, тонска реализација – Златко Милојковић, Војислав Ђорђевић, Горан Јевтић и Зоран Лазаревић.

На крају а пре свих наравно захваљујем са на сарадњи, подршци и разумевању: директору Радија Златоусти професору, доктору и свештенику Зорану Крстићу, главном уреднику Радија Златоусти свештенику Милићу Марковићу, одговорној уредници Радија Златоусти Гордани Јоцић, Архијерејском намеснику беличком свештенику Александру Гајићу и свима запосленима у званичном Радију Епархије Шумадијске Радио Златоустом и Радију Коперникус Јагодина.

Јубиларна емисија посвећена 20. годишњици је премијерно емитована у недељу 26. маја 2024. године на талассима ових радија.

Овај јубилеј 20 година од првог емитовања емисије посветили смо једној теми “ Како хришћански живети у данашњем свету”. На само почетку бих истакао беседу Његовог Преосвештенства Епископа Шумадијског Г. Г. Јована са Свете Архијерејске Литургије коју је служи у манастиру Саринац на празник Свете Браће Ћирила и Методија где нас наш Свети Владика поучава речима веома важним за данашње време “Не чини кућа човека, већ човек чини кућу и не освећује кућа човека већ човек освећије кућу”. Наш Владика нас већ 20 година својим дивним беседам у рубрици “ Духовник” поучава, саветује и управља на пут којим нас је Господ позвао Пут Христов, пут наше Свете Цркве.

У јубиларној емисији смо разговорарали са директором РТВ Коперникус Јагодина Г. Љубишом Батом Вујићем, главним уредником Радија Златоусти - свештеником Милићем Марковићем, одговорним уредником Радија Златоусти - Г. -ђом Горданом Јоцић, Архијерејским намесником беличким свештеником Александром Гајићем, Свештеником Браниславом Матићем, Вероучитељем Предрагом Димитријевићем. У оквиру јубиларне емисије можете слушати и разговор са Архимандритом Петром Драгојловићем игуманом манастир Пиносаве, који је такође наш чести гост.

Слава Богу за све, слава и хвала нашем Светом Владики Јовану чијим светим благословом све ове године постојимо и радимо. Захваљујем се и уснулима у Господу Архијерејском намеснику беличком свештенику Небојши Младеновићу и вероучитељици Александри Анђелковић, да их Господ Бог помене у Царству своме.

Хвала најпре слушаоцима ове емисије, хвала вам на подршци, на саветима и критикама, мир вам и радост од Господа.

Јереј Борис Милосављевић, уредник емисије