ХОР „УСПЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРДИЦЕ“ ГОСТОВАО У ОХРИДУ

ХОР „УСПЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРДИЦЕ“ ГОСТОВАО У ОХРИДУ

На позив организатора „Фестивалских дана у Охриду“ Интернационалне организације фестивала (MIOFF), наш хор је, са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита шумадијског Господина Јована, учествовао на овом међународном фестивалу.

Манифестација се одржава већ 24 године, у периоду од 5. до 9. јула. Представили су се ансамбли из разних земаља: Пољске, Словачке, Турске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Мађарске, Северне Македоније, Србије, као и наши исељеници који живе у Аустралији.

Крагујевачки хор „Успење Пресвете Богородице“ имао је част да отвори манифестацију извођењем три композиције духовне музике: „Марија, Мати Божија“ К. Тујева, „Достојно јест“ П. Динева и „Духовни концерт бр. 4“ Димитрија Бортњанског. Публика је изузетно лепо реаговала на извођење наших композиција. Диригент хора, протојереј Драгослав Милован, и сам хор, награђени су дипломом за учешће у програму. Овим наступом хор је на свечан и достојанствен начин представио Епархију шумадијску, град Крагујевац и нашу земљу, Србију.

Путовање је, осим обиласка града Охрида, настављено посетом манастиру Светог Наума, где су се чланови хора поклонили моштима овог великог светитеља и просветитеља. Затим смо, на повратку у Крагујевац, обишли Скопље и упознали се са културно-историјским знаменитостима града.

Ова сарадња је пример како у различитим околностима може да се развија дух православља. То је прилика и да се млади учесници и чланови хора упознају са другим културама, учећи тако да негују и чувају свој национални идентитет, свој језик и писмо и своју веру.

Александра Радовановић, чланица хора