Чланци поређани по датуму: петак, 17 април 2009

ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊЕ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ЛУКЕ У БОШЊАНУВећ традиционално на Велику среду манастир Светог Луке у Бошњану постаје право духовно стециште верног темнићког народа. Тог дана се наиме, врши света тајна јелеосвеђења. Под духовним руководством игумана ове светиње архимандрита Алексеја (Богићевића) уз саслуживање јеромонаха Луке, пет свештеника и ђакона јагодинског освећен је јелеј којим је помазан верни народ. Храм светог апостола Луке био је мали да прими све који су желели помазање ради исцељења и опроштаја заборављених грехова јер је то и смисао ове свете тајне, како је у беседи истакао архимандрит Алексеј.

ImageАД (грчки: Αδης, јеврејски: шеол)

- према „Речнику православне теологије“ Ј. Брије -


Учење о васкрсењу није било познато јудејској религији, по којој сваки човек после смрти силази у шеол, подземно место пуно таме и сенке, где нема ни сећања ни слављења Бога (Пс. 6,5; 88,4-6; Јн. 3,13-19).

Спаситељев силазак у АД у тренутку смрти и боравак у њему све до Васкрсења јест библијска вера коју потврђује 1. Петр. 3,18-19 и 4,6 (в. и Рим. 10,7; Еф. 4,9). Ово апостолско сведочење вере помињу и постапостолски списи (Свети Игњатије, ''Посланице'': Магнежанима IX, 1, стр. 89; Филаделфијцима X, 1; Тралијанцима IX, 1; Свети Јустин Мученик, ''Дијалог'' 72,4). Свети Јован Дамаскин, који наводи место из Посланице Филипљанима 2,20, каже да је Исус обоженом душом сишао у ад да би показао како његова светлост обухвата и оне који сеђаху у тами и сени смртној, као и да ослободи заробљене. Исус Христос, који драговољно прима смрт на крсту, прихвата људску стварност до краја, у њеним најнегативнијим видовима, и започиње борбу против ђавола онамо где је овај начинио себи обиталиште и распрострео своју власт, то јест у царству смрти. Он тамо силази као Цар и објављује вечну победу над смрћу и сатаном, не само праведнима него свима, верујућима и неверујућима.

ВЕЛИКИ ПЕТАК –САБОРНИ ХРАМ - КРАГУЈЕВАЦУ Петак пред вече у 16. часова у Саборном храму Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Вечерње са изношењем Плаштанице.

СТАТИЈЕ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ На Велики Петак у 21. час у Саборном храму у Крагујевцу служено је јутрење Велике Суботе. Преосвећени Владика Јован са свештенством Саборног храма, умилним појањем и читањем, пред гробом Господњим, на средини храма, уз кађење и уз држање упаљених свећа, произнео је непорочне стихире, којима претходе стихови из 118. Псалма, подељених на три статије, у једној од статија се каже: «Животе, како умиреш; како и у гробу обитаваш, царство смрти разрушаваш и умрле подижеш из Ада.»