Чланци поређани по датуму: недеља, 19 јун 2022

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА СВИХ СВЕТИХ НА БРДУ СВЕТИЊА

У недељу Свих Светих, прву после Педесетнице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован благоизволео је осветити храм Свих Светих на брду Светиња, надомак Крагујевца.

Овом приликом, Епископу су саслуживали бројни свештеници и ђакони из крагујевачког, лепеничког и опленачког намесништва, као и гости из других епархија.

ФЕСТИВАЛ ХОРОВА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у Недељи свих Светих, 19. јуна 2022. године, у Рековцу одржан је Фестивал хорова Епархије шумадијске.

Чланови хорова су се у поподневним часовима окупили у порти храма Светог Романа у Рековцу. Фестивал је отпочео молитвом благодарности Богу за сва добра којима нас Господ обасипа. Епископ Јован, је осветио славске дарове и са окупљенима пререзао славски колач. Присуство великог броја верника из Левча посведочило је велику заинтересованост окупљених за ово дешавање.

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ЛАПОВУ

„Оче Свети, Лекару душа и тела, Ти си послао Свога Јединороднога Сина, Господа нашега Исуса Христа, Који лечи сваку болести и искупљује од смрти...“
(Молитва на Светој тајни Јелеосвећења)

Ова молитва се 19. јуна 2022. године по први пут чула у Лапову (бар по записаним сведочанствима) под тристагодишњим дудом- записом испод кога је служена Света тајна Јелеосвећења у порти цркве Свете Петке.

ДОБРОТОУМЉЕ УСПРАВНОГ ЧОВЕКА – ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО ЈОВАНУ ТОМОВИЋУ

Милановчани су показали да умеју да цене хуманост, доброчинитељство, да негују права пријатељства. А и не само Милановчани.

На вечери посвећеној Јовану Томовићу, коју је организовао Музеј рудничко-таковског краја поводом његовог 90. рођендана говорили су његови дугогодишњи пријатељи а и они нешто млађи које је усправни живот Јована Томовића дотакао.

Госте је најавио Александар Марушић и истакао да смо вече организовали у Кући српско-норвешког пријатељства, не само зато што је она однедавно под надлештвом музеја, већ управо зато што је камен темељац за ову прелепу грађевину која је препознатљивост наше вароши, поставио Јован Томовић за време мандата председника општине Горњи Милановац, заједно са норвешким амбасадором.