Чланци поређани по датуму: понедељак, 08 мај 2023

СВЕТИ АПОСТОЛ И ЈЕВАНЂЕЛИСТ МАРКО – СЛАВА ЦРКВЕ У ВУЧИЋУ

Глас онога који виче у пустињи, приправите пут Господњи, поравните стазе Његове! (Мк 1,3)

Ове речи су нам потребне данас више него икада, а те речи Господње нам управо препоручује Свети Апостол и Јеванђелиста Марко. У ова небивала времена када се у дане Васкрсења Христовог из Његовог гроба шири светлост, тама покушава да је надвалда, али то нити је било нити може бити. Светлост је јача од таме и Бог од мамона. Јачина Божија се показује сваке Литургије коју изнова и изнова понављано од оног првог Великог четвртка и тако ће бити све док Христос поново не дође. Тело и Крв Његова су нама залог за победу и нада у живот вечни.

ХРАМОВНА СЛАВА У ВЕЛИКИМ ЦРЉЕНИМА

У понедељак 8. маја 2023. године, на дан храмовне славе у Великим Црљенима, литургијски је прослављен Свети апостол и јеванђелист Марко.

Литургијом је началствовао протонамесник Влада Димитријевић, парох четврти лазаревачки, уз саслуживање протојереја-ставрофора Томислава Марића, пензионисаног пароха великоцљеначког, протојереја-ставрофора Радована Марковића, пароха јунковачког, протојереја-ставрофора Мирка Тешића, првог пароха шопићанског, протојереја Зорана Ивановића, пароха миросаљачког и ђакона Александра Бабића.