АРХИМАНДРИТ АЛЕКСЕЈ (БОГИЋЕВИЋ): ХИЛАНДАРСКИ МОНАСИ У УПРАВИ СРПСКЕ ЦРКВЕ

АРХИМАНДРИТ АЛЕКСЕЈ (БОГИЋЕВИЋ): ХИЛАНДАРСКИ МОНАСИ У УПРАВИ СРПСКЕ ЦРКВЕ Писано је много књига о манастиру Хиландару, али ниједна до сада није третирала овакву тему, тему „Хиландарски монаси у управи Српске цркве", коју је обрадио архимандрит о. Алексеј (Богићевић), који, будући да је и сам у више наврата боравио у Хиландару, и сам снажно осећа ту нит - везу, некада јачу, а некада тању, између монаха Хиландараца и високе јерархије Српске цркве.

Оснивачи манастира Хиландара, преподобни Симеон (Немања) и његов најмлађи син Свети Сава, материјално потпомогнути од српског великог жупана Стефана, касније краља Првовенчаног, имали су племениту идеју да Хиландар буде кошница за васпитавање и образовање будућих јерараха Цркве српске. Колико је само пчела и матица дала та кошница која се зове Хиландар. Сан оснивача Хиландара се и остварио, што нам ова књига о. Алексеја и сведочи. Ова књига нам сведочи да је тако кроз историју Срба и Цркве и било, понекад са мањим, а понекад са већим прекидом - услед историјских прилика, односно неприлика - до данас, чега је и сам потписник ових неколико пролошких редова сведок.

Овако великим бројем квалитетних јерараха и јерараха светаца тешко да би могао да се похвали иједан манастир у свету, а поготово у Срба.

Зато топло препоручујем ову књигу о. Алексеја, па верујем да ће сви добронамерни читаоци овај најновији, проширени рад прихватити са оном љубављу са којом га је вредни аутор више година припремао да би нам верно приказао духовно стање и љубавни занос за Цркву Христову хиландарских монаха кроз векове.

 

Епископ жички Хризостом