НОВО ИЗДАЊЕ ИЗДАВАЧКЕ КУЋЕ „КАЛЕНИЋ“ – ДРУГИ ТОМ „ОГЛЕДА О ИСТОРИЈИ РУСКЕ ЦРКВЕ“, АУТОРА АНТОНА В. КАРТАШОВА

НОВО ИЗДАЊЕ ИЗДАВАЧКЕ КУЋЕ „КАЛЕНИЋ“ – ДРУГИ ТОМ „ОГЛЕДА О ИСТОРИЈИ РУСКЕ ЦРКВЕ“, АУТОРА АНТОНА В. КАРТАШОВА

Издавачка установа Епархије шумадијске обавештава да је из штампе изашло ново издање вредне историје Руске цркве, чији је аутор Антон Владимирович Карташов. Након првог тома, чија почетна тачка јесте „анализа предања о проповеди Светог aпостола Андреја Првозваног на Руси, а завршна казивање о синодалном периоду руске црквене историје током XVIII века“ (Предговор, В. Пузовић), други том се наслања на синодални период и завршава приповешћу о царевању Павла I (1796-1801).

Професор др Владислав Пузовић, у Предговору првом тому, наглашава да је „превод на српски језик начињен са издања које је 1991. године објавила Академија наука СССР-а. То је било прво издање овог дела које је објављено у Русији, чиме је у матици обновљен интерес за руску црквену историју. Карташов је српској богословској јавности до сада углавном био познат по двотомним Васеленским саборима, преведеним на српски језик крајем XX века“.

У току претходне две године, изашла су два вредна издања која умногоме отварају врата истраживачима руске црквене историје. Поред првог тома Огледа, налази се и допринос др Дарка Р. Ђога, професора Православног богословског факултета Универзитета у Источном Сарајеву под именом „Русь, Руско–украјинско црквено питање (Црквена историја, идентитети, теологија), Књига прва: Од Почетка Руси до 1670“, Београд, Москва, Кијев, Фоча: Православни богословски факултет Светог Василија Осрошког, 2020. Уз други том историје Руске Цркве А. В. Карташова, верујемо да ће жеља за изучавањем црквене историје, како руске, тако и српске, бити знатно повећана.

Садржај првог и другог тома, као и предговора др Владислава Пузовића, може се пронаћи у приложеним документима:

1. А. В. Карташов, Огледи о историји Руске цркве, том I, Крагујевац 2021, (садржај и предговор)

2. А. В. Карташов, Огледи о историји Руске цркве, том II, Крагујевац 2021, (садржај и предговор)

Лазар Марјановић