Чланци поређани по датуму: среда, 16 новембар 2022

КРСНА СЛАВА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ ГОСПОДИНА ЈОВАНА - ЂУРЂИЦ

У среду, 16. новембра 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован прославио је своју Крсну славу, празник Обновљења храма Светог великомученика и победоносца Георгија – Ђурђиц.

На навечерје празника, по одслуженом вечерњем богослужењу, у Eпископској резиденцији парох о. Срећко Зечевић осветио је славску водицу.

САРАДЊА АРХИВА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ И ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ ЛАЗАРЕВАЧКЕ

Сарадња храма Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу при коме се налазе старе богослужбене и старе ретке књиге са простора Архијерејског намесништва колубарско-посавског и Архива Српске Православне Цркве ушла је трећу годину.

Пројекат рестаурације и конзервације књижно-архивске грађе, остварује се са благословом Његовог Преосвештенства епископа шумадијског Господина Јована, осмислила га је библиотекарка Марина Гавриловић из Библиотеке “Димитрије Туцовић” у Лазаревцу, а читава делатност заштите овог покретног културног наслеђа добила је подршку од стране Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије.

ПРЕДАВАЊЕ ПРОТОЈЕРЕЈА-СТАВРОФОРА ДР МИЛОША ВЕСИНА ПРОФЕСОРА БОГОСЛОВСКОГ ФАКУЛТЕТА У ЧИКАГУ

У петак, 11. новембра 2022. године, у свечаној сали Саборног храма у Крагујевцу, одржано је предавање протојереја-ставрофора др Милоша Весина.

У уводном делу предавања, топле речи добродошлице предавачу као и свима присутнима, упутио је свештеник саборног храма Драгиша Богичевић нагласивши да се отац Милош у Епархију шумадијску враћа после четрдесетпет година, као парох јужно- чикашки и ленсиншки, и као професор Богословског факултета у Чикагу на катедри за пастирску психологију и црквено појање. Засађен је руком епископа шумадијских, господина Саве и садашњег Епископа шумадијског Господина Јована, као и молитвом благовештењским монаха и монахиња.

ДУХОВНА ТРИБИНА У СОПОТУ

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, у суботу, 12. новембра 2022. године, одржана је духовна трибина у Центру за културу, у Сопоту, на тему “Православље пред савременим изазовима“, а предавач је био др Вукашин Милићевић, професор на Православном богословском факултету.

Након поздравних речи протонамесника Горана Лукића, пароха сопотског, отац Вукашин детаљније је појаснио тему говорећи о православљу и савременим изазовима са којимa се сусреће.