Чланци поређани по датуму: април 2018 - Епархија Шумадијска

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ СУШИЦАУ уторак 1. маја 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Димитрија у крагујевачком насељу Сушица. Епископу су саслуживали свештеници: протојереј Небојша Ракић, протонамесник Александар Јовановић, протонамесник Алекксандар Сенић и ђакон Милутин Гашевић.

СВЕШТЕНСТВО АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА БЕЛИЧКОГ ПОМОГЛО РАД НАРОДНЕ КУХИЊЕСарадња свештенства града Јагодине и Црвеног крста постоји дуги низ година, и до сада је пројављена на многоструке начине. Последњих година посебна пажња је усмерена на укључивање Црквених општина Архијерејског намесништва Беличког у рад Народне кухиње која постоји при овој локалној јединици Црвеног крста. На ово нас покрећу јеванђелске речи “јер огладнех, и дадосте ми да једем; ожедњех и напојисте ме; странац бијах, и примисте ме”.(Мт:25,35), али и свест да Црвени крст без помоћи и укључивање других није у могућности да обавља ову узвишену мисију.

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ТОПОЛЕБлагословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, а у организацији тополске црквене општине и епархијског фонда “Ходочашће”, реализовано је поклоничко путовање светињама Црне Горе и Босне и Херцеговине у периоду од 27. до 29. априла 2018. год. за тачно стотину верника Тополе. Вође пута били су протонамесник Александар Петровић и ђакон Урош Костић. Међу путницима било је око 40 ученика тополске средње школе “Краљ Петар Први”, а једном од њих била је част да за ову прилику приреди детаљан опис путовања и пренесе утиске са истог.

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВ. АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА У АРАНЂЕЛОВЦУНа недељу Раслабљеног, четврту недељу после Васкрса, посвећену чудесном исцељењу раслабљеног болесника у бањи Витезди, 29. априла 2018. године, у храму Светог архангела Гаврила у Аранђеловцу је вршена Света Тајна Јелеосвећења. Свету Тајну су вршили протојереји-ставрофори Драгомир Кеџић и Ранко Ђураш, протојереји Љубиша Ђураш, Милован Ранковић и Слободан Раковић, протонамесници Радивоје Марић и Иван Теодосић и ђакон Немања Искић.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СЕЛУ БУНАР НАДОМАК ЈАГОДИНЕБожијом милошћу и благовољењем Његовог Преосвештенства Епископа Г. Г. Јована предстојатеља шумадијске Eпархије, верни народ села Бунара у околини Јагодине, на дан Светог апостола Аристарха, Пуда и Трофима, 28. априла 2018. године, сакупио се око свог Архијереја на Божанственој Литургији.

Епископу су саслуживали aрхијерејски намесник белички протојереј -ставрофор Небојша Младеновић, помоћник арх. нам. беличког протојереј Александар Гајић, јереј Немања Стефановић и јереј Александар Радосављевић, са ђаконима Иваном Гашићем и Далибором Нићифоровићем.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ВИНОГРАДИУ петак 27. априла 2018. године, Његово Преосвештенство, Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Епископу су саслуживали протојереј Драган Брашанац и ђакон Милутин Гашевић.

ПОСЕТА СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ Дана 27. априла 2018. године, када наша Црква слави светог Мартина Исповедника, а у оквиру манифестације “Дечјег драмског стваралаштва”, искоришћена је прилика да готово сви ученици нижих разреда, који похађају наставу у сва три објекта Основне школе “Наталија Нана Недељковић” (у Грошници, у Великом Пољу и у Вињишту), посете Стару крагујевачку цркву и ту се упознају са значајем овог светог места за историју Србије и Српске Православне Цркве.

На молбу Информативне службе Митрополије дабробосанске објављујемо следеће обавештење:

Настојећи информисати што већи број физичких и правних лица о активностима које се проводе у оквиру Пројекта регистрације некретнина у Федерацији БиХ, објављујемо информативни летак и Оглас о најави успоставе и замјене земљишне књиге за катастарске општине НИШИЋИ, ЉУБИНА, KАДАРИЋИ, ЕЛЕШЕХОВИЋИ у Општини Илијаш и САРАЈЕВО VII у Општини Центар Сарајево у надлежности Општинског суда у Сарајеву.

Овим обавјештењем Митрополија Дабро-босанска жели помоћи и позива све особе правна и физичка лица које имају некретнине у катастарским општинама Нишићи, Љубина, Kадарићи, Елешеховићи у Општини Илијаш и Сарајево VII у Општини Центар да пријаве своја права на некретнинама у Земљишнокњижном уреду Општинског суда у Сарајеву.

ОНО ШТО СЕ ХРИСТА ДОТАКНЕ, ПОСТАЈЕ СИЛА КОЈА ЗАТВАРА ПАКАОУ четвртак 26. априла 2018. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење братства овога светога храма.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ЦАРА ЛАЗАРА У БЕЛОШЕВЦУУ среду 25. априла 2018. године, када наша Света Православна Црква слави Преподобног Василија Исповедника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог цара Лазара у Белошевцу, уз саслужење протојереја-ставрофора Милована Антонијевића, протојереја-ставрофора Љубомира Радића, протонамесника Дејана Петровића и ђакона Немање Стојковића.

Страна 1 од 5