Чланци поређани по датуму: понедељак, 23 јул 2012 - Епархија Шумадијска

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БУКОВИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУ

У недељу 7. по Духовима, 22. јула 2012. године, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму св. Архангела Гаврила у Аранђеловцу (Буковичка црква). Света Евхаристија принета је Троједином Богу из руку Архијереја у порти ове цркве, због обимних радова који се обављају у храму и око њега.

Након прочитаног Јеванђеља о исцељењу двојице слепаца (Мт. 9, 27-35.) Владика је надахнуто говорио о величини вере и чудесима која Господ по вери нашој чини. Ови слепци су имали искрену и чврсту веру у Христа и по њиховој вери Он чини чудо повративши им вид. Ово чудо догодило се онда када је дошло до сусрета Бога и човека, као што је бивало кроз сву историју Цркве и као што бива и данас. Тај сусрет са Господом дешава се и сада и увек када се служи света Литургија, јер се тада сједињујемо са Христом пројављујући веру нашу у Њега; а вера је поверење, сигурност да је Он са нама и да нам дарује оно што нам је потребно за спасење. Увек када се Христос дотакне срца човековог и када човек покаже веру живу - чудеса се дешавају.

ЦРКВА У ДЕСИМИРОВЦУ ПРОСЛАВИЛА СВОЈУ СЛАВУНа дан Свете великомученице Недеље 20. јула 2012. године, храмовне славе Цркве у Десимировцу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију, уз саслужење свештенства Епархије шумадијске. Након прочитаног Јеванђеља и честитања славе, Владика Јован се богонадахнутом беседом обратио својој духовној пастви.