Чланци поређани по датуму: уторак, 26 јануар 2010 - Епархија Шумадијска

Освештана предшколска Установа “Јелица Обрадовић” – вртић “Сунце” у МладеновцуЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован посетио је у уторак, 26. јануара 2010. године Архијерејско намесништво младеновачко, и овом приликом обавио је чин освећења предшколске установе „Јелица Обрадовић“ – вртић „Сунце“.

ДАН ПОСВЕЋЕН ИКОНИ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ МЛЕКОПИТАТЕЉНИЦЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУСвечаним Литургијским сабрањем 25. јануара 2010. године обележен је дан иконе Пресвете Богородице Млекопитатељнице у манастиру Каленићу, која је уједно једна од слава ове свете обитељи.

СВЕТИ САВА, ПРВИ АРХИЕПИСКОП И ПРОСВЕТИТЕЉ СРПСКИСавиндан - 14. јануара по старом, а 27. јануара по новом календару, Православна Црква слави Светог Саву, првог архиепископа и просветитеља српског.

Растко Немањић, најмлађи син великог српског жупана Стефана Немање и Ане, рођен је око 1174. године. Заједно са старијом браћом, Стефаном и Вуканом, на двору у Расу, добио је изванредно образовање. Од ране младости показивао је љубав према књизи. На његов духовни развој највише су утицала житија јужнословенских пустињака, светог Јована Рилског, Јована Осоговског, Гаврила Лесновског и Прохора Пчињског. Ипак, сматра се да се мали Растко највише одушевљавао житијем светог и равноапостолног Кирила, просветитеља Словена, које је често читано на Немањином двору.