Чланци поређани по датуму: април 2018

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ СУШИЦАУ уторак 1. маја 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Димитрија у крагујевачком насељу Сушица. Епископу су саслуживали свештеници: протојереј Небојша Ракић, протонамесник Александар Јовановић, протонамесник Алекксандар Сенић и ђакон Милутин Гашевић.

СВЕШТЕНСТВО АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА БЕЛИЧКОГ ПОМОГЛО РАД НАРОДНЕ КУХИЊЕСарадња свештенства града Јагодине и Црвеног крста постоји дуги низ година, и до сада је пројављена на многоструке начине. Последњих година посебна пажња је усмерена на укључивање Црквених општина Архијерејског намесништва Беличког у рад Народне кухиње која постоји при овој локалној јединици Црвеног крста. На ово нас покрећу јеванђелске речи “јер огладнех, и дадосте ми да једем; ожедњех и напојисте ме; странац бијах, и примисте ме”.(Мт:25,35), али и свест да Црвени крст без помоћи и укључивање других није у могућности да обавља ову узвишену мисију.

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВ. АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА У АРАНЂЕЛОВЦУНа недељу Раслабљеног, четврту недељу после Васкрса, посвећену чудесном исцељењу раслабљеног болесника у бањи Витезди, 29. априла 2018. године, у храму Светог архангела Гаврила у Аранђеловцу је вршена Света Тајна Јелеосвећења. Свету Тајну су вршили протојереји-ставрофори Драгомир Кеџић и Ранко Ђураш, протојереји Љубиша Ђураш, Милован Ранковић и Слободан Раковић, протонамесници Радивоје Марић и Иван Теодосић и ђакон Немања Искић.

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ТОПОЛЕБлагословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, а у организацији тополске црквене општине и епархијског фонда “Ходочашће”, реализовано је поклоничко путовање светињама Црне Горе и Босне и Херцеговине у периоду од 27. до 29. априла 2018. год. за тачно стотину верника Тополе. Вође пута били су протонамесник Александар Петровић и ђакон Урош Костић. Међу путницима било је око 40 ученика тополске средње школе “Краљ Петар Први”, а једном од њих била је част да за ову прилику приреди детаљан опис путовања и пренесе утиске са истог.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СЕЛУ БУНАР НАДОМАК ЈАГОДИНЕБожијом милошћу и благовољењем Његовог Преосвештенства Епископа Г. Г. Јована предстојатеља шумадијске Eпархије, верни народ села Бунара у околини Јагодине, на дан Светог апостола Аристарха, Пуда и Трофима, 28. априла 2018. године, сакупио се око свог Архијереја на Божанственој Литургији.

Епископу су саслуживали aрхијерејски намесник белички протојереј -ставрофор Небојша Младеновић, помоћник арх. нам. беличког протојереј Александар Гајић, јереј Немања Стефановић и јереј Александар Радосављевић, са ђаконима Иваном Гашићем и Далибором Нићифоровићем.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ВИНОГРАДИУ петак 27. априла 2018. године, Његово Преосвештенство, Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Епископу су саслуживали протојереј Драган Брашанац и ђакон Милутин Гашевић.

ПОСЕТА СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ Дана 27. априла 2018. године, када наша Црква слави светог Мартина Исповедника, а у оквиру манифестације “Дечјег драмског стваралаштва”, искоришћена је прилика да готово сви ученици нижих разреда, који похађају наставу у сва три објекта Основне школе “Наталија Нана Недељковић” (у Грошници, у Великом Пољу и у Вињишту), посете Стару крагујевачку цркву и ту се упознају са значајем овог светог места за историју Србије и Српске Православне Цркве.

На молбу Информативне службе Митрополије дабробосанске објављујемо следеће обавештење:

Настојећи информисати што већи број физичких и правних лица о активностима које се проводе у оквиру Пројекта регистрације некретнина у Федерацији БиХ, објављујемо информативни летак и Оглас о најави успоставе и замјене земљишне књиге за катастарске општине НИШИЋИ, ЉУБИНА, KАДАРИЋИ, ЕЛЕШЕХОВИЋИ у Општини Илијаш и САРАЈЕВО VII у Општини Центар Сарајево у надлежности Општинског суда у Сарајеву.

Овим обавјештењем Митрополија Дабро-босанска жели помоћи и позива све особе правна и физичка лица које имају некретнине у катастарским општинама Нишићи, Љубина, Kадарићи, Елешеховићи у Општини Илијаш и Сарајево VII у Општини Центар да пријаве своја права на некретнинама у Земљишнокњижном уреду Општинског суда у Сарајеву.

ОНО ШТО СЕ ХРИСТА ДОТАКНЕ, ПОСТАЈЕ СИЛА КОЈА ЗАТВАРА ПАКАОУ четвртак 26. априла 2018. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење братства овога светога храма.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ЦАРА ЛАЗАРА У БЕЛОШЕВЦУУ среду 25. априла 2018. године, када наша Света Православна Црква слави Преподобног Василија Исповедника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог цара Лазара у Белошевцу, уз саслужење протојереја-ставрофора Милована Антонијевића, протојереја-ставрофора Љубомира Радића, протонамесника Дејана Петровића и ђакона Немање Стојковића.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ СУШИЦАУ уторак 24. априла 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Димитрија у крагујевачком насељу Сушица.

Епископу су саслуживали свештеници: протојереј Небојша Ракић, протонамесник Александар Јовановић, протонамесник Алекксандар Сенић и ђакон Милутин Гашевић.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВЦУУ понедељак, 23. априла, на Светог мученика Теренција, у недељу светих жена Мироносица, Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Саве, служио је Преосвећени Владика Јован.

Црква на Аеродрому је имала посебан благослов Божији, да по устаљеном поретку, понедељком служи Његово Преосвештенство. Иако је савремени човек оптерећен обавезама, таштином пролазног живота, верни народ се окупио око свога архипастира.

Свето евхаристијско сабрање су служили, поред Преосвећеног Владике, протојереј-ставрофор Милан Борота, јереј Александар Мирковић, ђакон Александар Ђорђевић. За певницом је било свештенство храма, које је украсило архијерејску литургију својим појањем.

ПОСЕТА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА МИТРОПОЛИЈИ АРКАДИЈСКОЈ, АНТИОХИЈСКА ПАТРИЈАРШИЈА (15. – 21. априла 2018. год.)

На позив Митрополита аркадијског Г. Василија Епископ шумадијски Г. Јован је боравио у петодневној посети његовој Митрополији. Митрополит Василије је један од најугледнијих митрополита Антиохијске патријаршије, бивши професор црквене историје на теолошком факултету у Баламанду, Либан, осведочени пријатељ Српске цркве коју је у више наврата посетио. Митрополија аркадијска се налази у две државе, Либану и Сирији. У градићу Шехтаба на северу Либана, на око осамдесет километара од Бејрута, налази се седиште Митрополије, а још три епископије у њеном саставу су у западној Сирији са највећим градом Тартусом.

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У ВИНЧИУ недељу, 22. априла 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светих жена мироносица у Винчи крај Тополе и заједно са свештенством, монаштвом и верним народом прославио храмовну славу овог благородног шумадијског села. Епископу су саслуживали: архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, архијерејски намесник крагујевачки протојереј – ставрофор мр Рајко Стефановић, протонамесници: Остоја Пешић, Александар Петровић, Слободан Радивојевић, Дејан Динић и Никола Илић, као и ђакони Милош Павић и Урош Костић.

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ СВЕТИЊАМА БРАНИЧЕВСКОГ КРАЈА У недељу 22. априла 2018. године након молитве за путнике у храму Светог Георгија у Шумарицама, парохијани, благословом нашег владике Јована, а предвођени својим свештеником Срђаном Тешићем, кренули су на поклоничко путовање светињама Браничевског краја.

У манастиру Горњаку посвећеном Ваведењу Пресвете Богородице дочекала нас је игуманија манастира мати Вероника. Манастир је прислоњен на Хомољску стену, а над њим је мала пећина – испосница где се подвизавао Преподобни Григорије Горњачки. Мати Вероника нам је испричала предање по коме је манастир 1378. године подигао кнез Лазар као своју задужбину. Предање каже да је кнез ловећи по околним планинама угледао у шуми испосника Светог Григорија. Довикујући се над хучном Млавом, Григорије је узвикнуо: “Ћути Млаво, ти се следи да са царем реч беседим!” И од тог тренутка верује се да Млава у том делу тихо тече. Поклонили смо се моштима Светог Григорија и благословом игуманије учествовали смо на литургији.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ДРАЧА НАДОМАК КРАГУЈЕВЦАДана 21. априла 2018. године, када наша Света, Саборна и Апостолска Црква прославља, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Драча надомак Крагујевца. Његовом Преосвештенству су саслуживали протојереји-ставрофори Зарије Божовић, Драгољуб Ракић, Спасоје Јанковић, Милан Борота, Живота Марковић, мр Рајко Стефановић, јеромонах Тихон из епархије крушевачке, протођакон Иван Гашић и протођакон Небојша Јаковљевић.

НА СТАЗАМА КУЛТУРЕ И ДУХОВНОСТИИзлет за ученике од првог до четвртог разреда ОШ “Светолик Ранковић” заједно са издвојеним одељењем ове школе у Мисачи који похађају верску наставу реализован је у суботу 21. априла 2018. године.

На излет је кренуло 28 ученика са својим учитељицама и вероучитељима. После трочасовног путовања прво одредиште било је манастир Каленић. Обишли смо најпре манастирску цркву која је посвећена Ваведењу Пресвете Богородице, а потом и музеј Епархије шумадијске који се налази у оквиру манастирског комплекса. После краћег предаха и окрепљења на манастирском извору кренули смо ка манастиру Денковац. Тамо смо посетили манастирски храм који је посвећен Успењу Пресвете Богородице и направили паузу у порти. Одатле смо се после краћег задржавања упутили ка последњом одредишту манастиру Липару, где смо провели диван поподневни сат у порти око манастирске цркве.

НЕДЕЉА АНТИПАСХЕ У ИЛИЋЕВУУ Томину недељу 15. априла 2018. Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог апостола Томе у крагујевачком насељу Илићево. Владики Јовану су саслуживали протојереј-ставрофор Архијерејски намесник Лепенички Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Архијерејски намесник Крагујевачки мр Рајко Стефановић, протонамесник Петар Бранковић, протонамесник Саша Антонијевић, ђакон Милош Павић, а чтецирали су г. Марко Нешић, Марко dr Петровић, Марко Гаљак, Стефан Радисављевић.

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА СТАРЕ ЦРКВЕ – СТАЗАМА СТАРЦА ТАДЕЈАСа благословом Његовог преосвештенства Eпископа шумадијског г. Јована, а у организацији Црквене општине Стара црква и посебно протојереја Милића Марковића, стотину верника из Крагујевца се на Томину недељу упутило стазама блаженопчившег старца Тадеја, то јест у манастире Туман, Витовницу и Миљков манастир, први и други у којима је старац Тадеј био игуман и последњи у којем је неко време боравио као монах. Било је ово путовање и слава Васкрса и то не само старца Тадеја на чијем се гробу у манастиру Витовница спонтано заорио тропар Христос воскресе, већ и самог Васкрслог Господа, са којим је једино могуће истински живети и истински се радовати, нарочито у овим данима Светле седмице.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БЕЉИНИ КОСМАЈСКОЈУ суботу, 14. априла 2018. године, када наша Црква молитвено прославља преподобну Марију Египћанку, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Литургију у храму Светог архангела Михаила, у Бељини. Епископу су саслуживали јеромонах Петар – старешина манастира Пиносава, архијерејски намесник космајски, протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, архијерејски намесник бељанички, протојереј-ставрофор Видо Милић, парох неменикућски, протонамесник Горан Лукић, протођакон Иван Гашић и ђакон Филип Јовановић.

Страна 1 од 3