Чланци поређани по датуму: понедељак, 14 септембар 2009

ЛИТУРГИЈСКО-МОЛИТВЕНО САБРАЊЕ 13. СЕПТЕМБРА 2009. ГОДИНЕ У СЛАВУ СЕДАМСТОГОДИШЊИЦЕ ТРАЈЊА КОСМАЈСКОГ МАНАСТИРА ТРЕСИЈАСЕДАМ ВЕКОВА У ЗНАКУ ХРИСТОВОГ РАСПЕЋА И ХРИСТОВОГ ВАСКРСЕЊА

ТРИ ЗНАЧАЈНА ЈУБИЛЕЈА – СЕДАМ ВЕКОВА ОД ПОДИЗАЊА, ТРИ СТОТИНЕ ГОДИНА ОД ПРВЕ ОБНОВЕ И СЕДАМДЕСЕТ ГОДИНА ОД ЗАПОЧИЊАЊА ПОСЛЕДЊЕ ОБНОВЕ СВЕТОАРХАНГЕЛСКОГ МАНАСТИРА ТРЕСИЈА ПРОСЛАВЉЕНИ СВЕТОМ ЛИТУРГИЈОМ КОЈУ ЈЕ СЛУЖИО ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ ГОСПОДИН ЈОВАН УЗ САСЛУЖЕЊЕ ЕПИСКОПА ЛИПЉАНСКОГ И ИГУМАНА МАНАСТИРА ВИСОКИХ ДЕЧАНА ГОСПОДИНА ТЕОДОСИЈА, УЗ САБРАЊЕ ВИШЕ ХИЉАДА ВЕРНИКА ШУМАДИЈСКЕ ЕПАРХИЈЕ И ГОСТИЈУ ИЗ БЕОГРАДА И ДРУГИХ КРАЈЕВА. ГОВОРЕЋИ О УЛОЗИ ОВОГ МАНАСТИРА И ДРУГИХ СВЕТИЊА У ИСТОРИЈИ НАШЕГ НАРОДА, АКАДЕМИК ПРОФЕСОР МОМЧИЛО СПРЕМИЋ РЕКАО ДА СУ ТРЕСИЈЕ УВЕК ДЕЛИЛИ СУДБИНУ СВОГА НАРОДА – У РАТНИМ ВРЕМЕНИМА, КАДА СЕ НАРОД РАСЕЉАВАО, ЗАПУСТЕО ЈЕ И РУШЕН ЈЕ, КАДА СЕ НАРОД ДОСЕЉАВАО, ОБНАВЉАН ЈЕ И НАСЕЉАВАН. ВЛАДИКА ЛИПЉАНСКИ ГОСПОДИН ТЕОДОСИЈЕ ПОРУЧИО ДА МЕЂУ НАШИМ НАРОДОМ НА КОСОВУ У МЕТОХИЈИ ВЛАДА ХРИШЋАНСКИ ОПТИМИЗАМ И ДА ЋЕ ГОСПОД УЗ НАШЕ СМИРЕЊЕ, СТРПЉЕЊЕ И ЉУБАВ САЧУВАТИ СВЕТИЊЕ И НАРОД КОЈИ СЕ У ЊИМА ОКУПЉА. ИГУМАНУ ТРЕСИЈСКОМ СХИ-АРХИМАНДРИТУ ЈОВАНУ (МАРИЧИЋУ), ЖИТЕЉУ МАНАСТИРА ВИШЕ ОД ШЕСТ ДЕЦЕНИЈА, УРУЧЕН ОРДЕН СВЕТОГ САВЕ ПРВОГ РЕДА КОЈИМ ЈЕ СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ СИНОД СПЦ ОДЛИКОВАО ОВУ СВЕТУ ОБИТЕЉ.

СВЕЧАНА ЛИТИЈА ОД ЈАГОДИНЕ ДО МАНАСТИРА ЈОШАНИЦЕУ суботу, 12. септтембра 2009. године, у 13:00 часова уз предвођење Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована кренула је свечана литија из Старе цркве у Јагодини до манастира Јошанице поводом прославе славе манастирске капеле Сабора српских светитеља.

ЛИТУРГИЈСКО ВЕНЧАЊЕ У ЕРДЕЧУНа празник преноса моштију Светог Алекдандра Невског 12. септембра 2009. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Крагујевачком насељу Ердечу у храму посвећеном преносу моштију Светог Николе, венчавши  у току Литургије апсолвента Богословског факултета у Београду Мирка Шиљковића са његовом вереницом Љиљаном Михаиловић, родом из Ердеча.