Чланци поређани по датуму: понедељак, 10 октобар 2016

БЕСПЛАТНИ КУРСЕВИ СТРАНИХ ЈЕЗИКА МЛАДЕНОВАЧКЕ ЦРКВЕ ЗАПОЧЕЛИ ДРУГУ ГОДИНУ РАДАСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована братство младеновачког Храма је организовало бесплатну помоћ у учењу енглеског и руског језика за своје најмлађе вернике. С обзиром на то да се руски као други страни језик учи од 5. разреда у највећој младеновачкој школи ОШ „Момчило Живојиновић“ (коју похађа 1500 ученика), припремна настава је почела још у августу месецу. У суботу, 8. октобра 2016. у 11 часова, у просторијама Парохијског дома младеновачке Цркве одржан је састанак са родитељима деце који желе да похађају бесплатне часове енглеског језика.

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У ДАРОСАВИДана 7. октобра 2016. године, када наша Света Црква прославља спомен на Преподобног Симона Монаха, храм у месту Даросава је прославио своју храмовну славу. Свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић уз саслуживање протојереја –ставрофора Драгомира Кеџића, Милисава Симића и Милије Живанчевић, протојереја Милована Ранковића, јереја Дејана Тодоровића и Милоша Мијатовића и ђакона Немање Искића. Светој Литургији су присуствовали ученици верске наставе из овог места и својим појањем су улепшали овај молитвени скуп. Велики број присутних верника је приступио Светој Чаши, а са њима и сви ученици.

КРШТЕЊЕ – ПОЧЕТАК НОВОГ ЖИВОТАСветим тајнама, човек прима благодат Божију, да би могао живети животом Христовим. А овај живот започиње поновним рођењем човековим – водом и Духом, тј. светим крштењем, с тога је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, у четвртак 6. октобра, на празник Зачећа Светог Јована Претече и Крститеља, у храму Преподобне мати Петке Параскеве у Рогојевцу, крстио малог Стефана, сина јереја Александра Ђорђевића, пароха рогојевачког. Како крштење дарује људима постојање у Христу и личност човекову утемељену у Христу, јер Христос је тај који нас је узео мртве од грехова наших и који нас уводи у живот истинити.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЧИ КРАГУЈЕВАЧКОЈВелика духовна радост се осетила 4. октобра у Рачи крагујевачкој на празник Оданија Воздвижења Часнога Крста јер је тог дана ова живописна шумадијска варош дочекала свог Архипастира, Епископа шумадијског Јована.

Епископу Јовану су саслуживали свештеници Архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Радосав Глишић, протојереј-ставрофор Видоје Рајић, протојереј Велибор Јовановић, протонамесници Горан Живковић и Дејан Шишковић и јереји Иван Антонијевић и Ивица Камберовић. Пре саме Свете Литургије владика Јован је извршио чин малог освећења храма који је преуређен до те мере да је добио сасвим нови изглед бројним грађевинским радовима. Нарочито се истичу изузетно леп под од гранитних плочица и фасада храма.

ОБЈАВЉЕНА КЊИГА О ВЛАДИЦИ ВАЛЕРИЈАНУ СТЕФАНОВИЋУПоводом четрдесетогодишњице упокојења првог Епископа шумадијског

Публикација „Валеријан Стефановић, викарни Епископ будимљански и први Владика шумадијски“, по формату споменица са карактеристикама монографије, нема само пригодни карактер, како у предговору, насловљеном „Добро дрво добре плодове рађа – архипастирско служење Владике Валеријана у Шумадијској епархији“ истиче Господин Јован, данашњи Епископ шумадијски, већ показује зашто се и данас, како додаје Владика Јован, дух Владике Валеријана осећа не само у Светоуспенском храму у Крагујевцу, где почива његово тело, већ у сваком месту његове и наше Епархије