Чланци поређани по датуму: понедељак, 09 јануар 2017

БОЖИЋУ САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУНема веће радости у историји, под сунцем и над сунцем, за православне хришћане, од благовести, од јеванђеља неба земљи са доласком Богочовека, Исуса Христа, тј. о доласку Исуса Христа међу нас, Његовом оваплоћењу и очовечењу. Тај долазак је поздрављен миром и радошћу, и речима: “Слава Богу на висини, а на земљи мир, и међу људима добра воља”.

ПАРАСТОС КТИТОРУ ХРАМА СВ. АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУУ среду 4. јануара у храму Св. апостола Петра и Павла у Аранђеловцу одслужен је парастос ктитору овога храма, г. Раденку Марјановићу. Парастос су служили протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протонамесник Александар Миловановић, јереј Милош Мијатовић и ђакон Немања Искић. Парастосу је присуствовала најближа родбина и пријатељи покојног г. Раденка. Након парастоса извршен је помен на гробу покојног г. Раденка који се налази у порти храма Св. апостола Петра и Павла.

БАДЊЕ ВЕЧЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМАБлагодарећи троједином Богу и ове године жива црква шумаричке парохије сабрала се око храма Св. Георгија да дочека навечерје радосног празника Рођења Христовог. Након освећења и налагања бадњака најмлађи парохијани припремили су дар поводом Божићњег славља свима сабранима под сводовима храма Св. Георгија,песмама и рециталом који је све присутне подсетио на значај и лепоту,а првенствено смисао самог празника.

ПРОСЛАВА БАДЊЕГ ДАНА И БОЖИЋА У ЦРКВИ СВ. АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУ„Христос се рађа - славите! Христос с небеса - у сусрет му изађите!
Христос на земљи – узнесите се! Певај Господу сва земљо!
У весељу пој народе! – Јер Он се прослави.“

У свим храмовима орашачког намесништва свечано су прослављени празници Бадњи дан и Рођење Господа Нашега и Спаса Исуса Христа. Ових дана сви наши храмови су били украшени нечим најлепшим, а то су наши верници који су у великој мери са својим породицама долазили на Свете службе да се помоле Господу и да приступе Светој Чаши.

ПРОСЛАВА БОЖИЋА У МЛАДЕНОВЦУУ оквиру прославе празника Рођења Христовог, братство храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу је на иницијативу Архијерејског намесника младеновачког протојереја Жељка Ивковића организовало низ пригодних догађаја. На Бадње вече, 6. јануара, након Великог повечерја прочитана је Божићна посланица Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ БАДЊЕГ ДАНА У ЈЕДИНИЦАМА ВОЈСКЕ СРБИЈЕУ београдској касарни „Бањица 2” данас је свечано обележен Бадњи дан, где је након божићне литије, уприличено и освештење и налагање бадњака.

Литији су присуствовали министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са сарадницима, а учествовали су и запослени припадници Министарства одбране и Војске Србије који раде у тој касарни. Бадњак је носио пуковник др Саша Милутиновић, начелник Одељења за веру у Управи за људске ресурсе Генералштаба.

БОЖИЋ У АЗАЊИ“Слава на висини Богу, и на земљи мир,
међу људима добра воља”
(Лука 2, 14)

Уочи најрадоснијег хришћанског празника Рођења Исуса Христа – Божића, на Бадње вече верници Азање су се окупили у месном храму Св. бесреб. и чудотвораца Козме и Дамјана како би присуствовали вечерњем богослужењу и паљењу бадњака. Међу присутнима је био и један број школске деце.