Чланци поређани по датуму: петак, 21 октобар 2011

ШУМАРИЦЕ - ЛИТУРГИЈСКО СЕЋАЊЕ НА НОВОМУЧЕНИКЕ КРАГУЈЕВАЧКЕПре седам деценија Крагујевац и околина су били поприште једног од најкрвавијих злочина у II светском рату. Фашистички војници у знак одмазде у неколико дана стрељали су више хиљада недужних цивила међу којима и један број деце.

Повод за стрељање били су немачки губици у борби са партизанским јединицама 16. октобра на путу Крагујевац - Горњи Милановац. У тој борби Немци су имали 10 мртвих и 26 рањених војника. Приликом стрељања доследно је примењена драконска одредба из наредбе генерала Франца Бемеа од 10. октобра, у којој се прописује стрељање 100 Срба за једног убијеног и 50 за једног рањеног немачког војника или фолксдојчера. Акција одмазде изведена је 19. октобра у околним селима Маршићу, Илићеву и Грошници, a 20. и 21. октобра у Крагујевцу.

ЦРКВЕНА СЛАВА И ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У КОНАТИЦАМАУ среду 19. октобра 2011. године, на дан светог апостола Томе, верни народ Конатица и околине окупио се да прослави своју храмовну славу и да молитвено учествује у литургијском крштењу.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију и по древној пракси отаца и учитеља Цркве, у оквиру службе крстио малог Луку сина конатичког пароха Ивана Иванковића и његове супруге Достане. Епископу су саслуживали свештеници из Архијерејског намесништва бељаничког протојереји-ставрофори Видо Милић и Радивоје Митровић и јереји Иван Иванковић и Игор Обрадовић. Кум на крштењу је био Александар Шутановац.

ЦАРСТВО НЕБЕСКО ЈЕ СТРЕМЉЕЊЕ КА ОСТВАРЕЊУ ВОЉЕ БОЖИЈЕ У НАШЕМ ЖИВОТУНа дан када света Црква прославља успомену на светог Стефана и Јелену Штиљановић, хришћанска заједница светосавске цркве одслужила је са Његовим Преосвештенством Епископом шумадијским Господином Јованом, Свету Архијерејску Литургију.

Саслуживали су  ректор богословије Св. Јован Златоусти –протојереј ставрофор Зоран Крстић, протојереј – ставрофор Милан Борота и  јереји Бранислав Матић и Драган Поповић.

ОБНОВЉЕН ХРАМ СВЕТОГ ВЕЛОКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У РАТКОВИЋУУ суботу 15. октобра када црква прославља Светог свештеномученика Кипријана и преподобног Андреја, у обновљеном храму светог великомученика Димитрија у левачком селу Ратковић, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење монаштва и свештенства Архијерејског намесништва левачког.