ПРИЈЕМ И ДОДЕЛА НАГРАДАЗА НАГРАЂЕНЕ УЧЕСНИКЕ ТАКМИЧЕЊА ИЗ ВЕРСКЕ НАСТАВЕ “КВИЗИРАЦИЈА ЗА СВЕ”

ПРИЈЕМ И ДОДЕЛА НАГРАДАЗА НАГРАЂЕНЕ УЧЕСНИКЕ ТАКМИЧЕЊА ИЗ ВЕРСКЕ НАСТАВЕ “КВИЗИРАЦИЈА ЗА СВЕ”

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у просторијама Богословије Светог Јована Златоустог у Крагујевцу, за победнике окружног и републичког такмичења “Квизирацција за све” и њихове вероучитеље, 12. јуна 2023. године организован је пријем и додељене су дипломе и пригодне награде.

Честитке и речи пастирске поуке том приликом је ученицима и вероучитељима упутио је ректор Богословије Светог Јована Златоустог, протојереј-ставрофор проф. др Зоран Крстић.

Пожелевши добродошлицу ученицима и вероучитељима у крагујевачку богословију, посебно је истакао значај и циљ богословије као школе за будуће свештенике, где се ученици који су само мало старији од њих, уче теологији али превасходно, уче се хришћанском животу. Усвајање чиењница, знања и доктрине јесте неопходно али је примарни циљ школовања и изучавања теологије (као и такмичења у коме су учествовали) је да подстакне на суштински улазак у цркву и живот по хришћанским начелима, да напредујући у знању узрастају у пуноћи до спасења у Христу Господу. Честитајући ученицима и вероучитељима на посттигнитим резултатима још је истакао да победа сама по себи, није и не сме да буде циљ, већ је најважније од свега учествовати и изграђивати дух заједништва. Тада смо сви истински победници.

Просветни одбор Епархије шумадијске у сарадњи са Министарством провете Републике Србије, трећи пут организује такмичење кроз Календар школских такмичења који утврђује Министарсво у складу са Стручним упутством, на начин и у форми у којој се реализују и остала такмичења из наставних предмета и програма који се изучавају у основним школама. Такмичење се рализује у он лајн окружењу преко сајта “Квизрација за све” који је за потребе такмичења израдио о одржава јеромонах Виталије Милошевић, сабрат манастира Студеница. И у он лајн верзији такмичења задржан је екипни модел, дакле, ученици се не такмиче појединачно, већ у екипама које броје по три члана, да би се на овај начин пројавио саборни карактер и заједништво, како у раду тако и у постигнутим резултатима, што је један од основних циљева такмичења. Припремни материјал који је доступан на сајту се ослања на важећи план и програм који је прописан за први и други циклус основног образовања са тим што су теме проширене и допуњене.

У текућој школској години, према Календару, реализована су сва четири нивоа такмичења: школски, општински, окружни и републички, а учествовали су ученици из Епархије шумадијске, нишке и крушевачке и у мањем броју Архиепископије београдско-карловачке и Епархије сремске. У укупном броју у такмичењу је учесвовало 978 ученика, односно 326 екипа. Пласман на највиши, републички, ниво такмичења остварило је 159 ученика, односно 53 екипе. Сви учесници су уложили изванредан труд и показали завидно знање, а за најуспешнији међу њима су били ученици ОШ “Брана Јевтић” из Кусадка код Смедеревске Паланке. Прво и друго место освојиле су екипе ове школе предвођене вероучитељима Марком Грчићем и Милошем Бркићем, док је треће место заузела екипа ОШ “Михајло Младеновић – Сеља” из Дудовице код Лазаревца. Овом приликом су ученицима Епархије шумадијске као и њиховим вероучитељима, који су остварили пласман на окружном и републичком нивоу такмичења додељене дипломе и пригодне награде.

Надамо се да су међу овим младим људима и они који ће у будућности наставити развој српске теолошке мисли, али и сведочити делима да је веронаука благословена наука која даје смисао животу и изграђује човека за живот.

Оливера Станчић, координатор верске наставе за Лепеничко Архијерејско намесништво

Више из ове категорије « ЉУБАВ НА ДЕЛУ