Чланци поређани по датуму: субота, 06 јануар 2024

ПРОСЛАВА БОЖИЋА У КОЛУБАРСКО-ПОСАВСКОМ НАМЕСНИШТВУ

На Бадње вече 2024. године, порта лазаревачког храма, али и порте храмова широм колубарско-посавског намесништва, биле су мале да приме мноштво верника који су се, традиционално, ове вечери, окупили у великом броју, нестрпљиво хитајући у сусрет Богомладенцу Христу.

Редослед дешавања је у свуда био, мање-више исти: након вечерњег богослужења прочитана је Божићна посланица Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, свештеници су потом осветили бадњаке који су касније подељени верном народу, налагање бадњака на ватру и даље је кулминација Бадње вечери, а потом је поред ватромета и традиционалног послужења у многим храмовима уследио и културно-уметнички програм.

ВЕЛИЧАНСТВЕНА ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА РОЂЕЊА ХРИСТОВОГ У МЛАДЕНОВЦУ

Овогодишња прослава празника Рођења Христовог била је испуњена мноштвом пригодних догађаја, који су употпунили богослужбени елемент. Важно спомена је да је комплетна организација и извођења свих пропратних манифестација реализовало братство храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, на иницијативу Архијерејског намесника младеновачког протојереја-ставрофора Жељка Ивковића.

БОЖИЋ И БАДЊЕ ВЕЧЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

Као и претходних година храм Свете Петке у Смедеревској Паланци, али и остали храмови јасеничког намесништва, били су испуњени мноштвом верника, који су дошли да би сви заједно хитали у сусрет Богомладенцу Христу.

Прослава овог великог празника отпочела је вечерњом службом, након које је прочитана посланица Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована. Традиционално је наложен бадњак, након чега је уследио ватромет.

БАДЊИ ДАН И БОЖИЋ У АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ БЕЉАНИЧКОМ

У свим храмовима у Барајеву и околини служено је вечерње богослужење и организовано је паљење бадњака уз додатни програм који је окупио велики број народа са децом.

Велики број људи окупио се у барајевском храму Спаљивања моштију Светога Саве у коме су вечерње богослужење, уз присуство преко хиљаду верника, служили свештеници Видо Милић и Владимир Димић.

ПРОСЛАВА БОЖИЋА У ТОПОЛИ

Прослава најрадоснијег хришћанског празника – Рођења Христовог у Тополи почела је празничним бденијем у Храму Светог Великомученика Георгија на Опленцу на Бадње вече. Вечерњој молитви присуствовао је принц Михаило Карађорђевић са супругом принцезом Љубицом и ћеркама Наталијом и Исидором.

Већ традиционално принц Михаило је свечано унео бадњак у храм и тиме је бденије започело. Окупљеном верном народу у цркви на Опленцу прочитана је Божићна посланица Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована. Након тога у порти Харма уследило је налагање бадњака.

БОЖИЋНА ЧЕСНИЦА У АЗАЊИ

“Мудраци персијски познавши Цара небеског који се на земљи родио, вођени од звезде, дођоше у Витлејем, носећи дарове:злато, ливан и смирну. Падоше и поклонише се, јер видеше вечног Младенца како лежи у пећини”. (Литијска стихира глас пети).

Традиционално и овог Божића за ученике првог разреда Основне школе “Радомир Лазић” из Азање уприличено је ломљење божићне чеснице у парохијском дому храма “Светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана”.

ПРОСЛАВА БАДЊЕГ ДАНА И БОЖИЋА У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВИ

„Христос се рађа - славите! Христос с небеса - у сусрет му изађите! Христос на земљи - узнесите се! Певај Господу сва земљо! У весељу пој народе! - Јер Он се прослави.“

У свим храмовима орашачког намесништва свечано и молитвено су прослављени празници Бадњи дан и Рођење Господа Нашега и Спаса Исуса Христа. Ових дана сви наши храмови били препуни верног народа који је са својим најмилијима долазио у храмове да се у њима помоли Господу Богу и да заједно са својом породицом и пријатељима прославе овај велики празник.

bozic poslanica epjovan

Ј О В А Н
ПО МИЛОСТИ БОЖИЈОЈ
ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ

СВЕМУ СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И ВЕРНОМ НАРОДУ
ОВЕ БОГОМ ЧУВАНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ,
БЛАГОДАТ ВАМ И МИР ОД БОГА ОЦА, БОГА СИНА И БОГА ДУХА СВЕТОГА
УЗ СВЕРАДОСНИ БОЖИЋНИ ПОЗДРАВ:

МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Српска Православна Црква својој духовној деци о Божићу 2023. године

Божићна посланица Српске Православне Цркве о Божићу 2023. године

ПОРФИРИЈЕ

по милости Божјој православни Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски, са свим aрхијерејима Српске Православне Цркве – свештенству, монаштву и свим синовима и кћерима наше свете Цркве: благодат, милост и мир од Бога Оца, и Господа нашега Исуса Христа, и Духа Светога, уз сверадосни божићни поздрав:

МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!