Чланци поређани по датуму: субота, 05 април 2014

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ СИНОЋ СТИГАО У ЗАГРЕБЕпископ далматински Фотије, администратор упражњене Епархије загребачко-љубљанске, 4. априла 2014. године служио Литургију Пређеосвећених Дарова у Саборном храму у Загребу. Предсједник Владе Републике Хрватске јуче посјетио епископа Фотија у Митрополији у Загребу.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј допутовао је у вечерњим сатима 4. априла 2014. године у Загреб, у пратњи Епископа сремског г. Василија и Епископа шумадијског г. Јована. Његову Светост су дочекали Епископ далматински г. Фотије, администратор Епархије загребачко-љубљанске, и Епископ горњокарловачки г. Герасим са свештенством и вјерницима Митрополије. Одмах по доласку Патријарх се упутио у Саброни храм Преображења Господњег гдје је изложено тијело блаженоупокојеног митрополита Јована. Патријарх српски Иринеј са присутним архијерејима је служио помен новопрестављеном Митрополиту.

САБРАЊЕ ПОВОДОМ СЕЋАЊА НА ЛИК И ДЕЛО СТЕВАНА СТОЈАНОВИЋА МОКРАЊЦА“Али као што птица никад не изневери свој пев, тако ни ниједан народ не може певати туђим гласом и туђу песму.

Шта би, чедо моје, било да славуј загракће, а ластавица запућпуриче?

Не би то било природно нити Богу угодно. Нека увек орао кликће, ћук ћуче, а сваки народ нека пева своју песму својим гласом.

Није зло, чедо моје, чути и знати туђу песму. Зло је заборавити и не знати своју.”

Свети Симеон Мироточиви, Завештања Стефана Немање

У петак, 04. 04. 2014. године, у организацији Духовног центра “Свети Јован Златоусти”, одржало се сабрање поводом сећања на лик и дело Стевана Стојановића Мокрањца.