Чланци поређани по датуму: уторак, 05 септембар 2023

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СУШИЦИ

У уторак, 18. јула 2023. године, када се наша Црква молитвено сећа преподобног Атанасија атонског и светог Сергија радоњешког, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у крагујевачком насељу Сушица уз саслужење братства овога светога храма.

ОПЕЛО НОВОПРЕСТАВЉЕНОМ ПРОТОЈЕРЕЈУ-СТАВРОФОРУ СРБОЉУБУ МАРКОВИЋУ

Дана 4. септембра 2023. године, на празник Светог мученика Агатоника служена је Света заупокојена Литургија у цркви Свете Петке у Лапову.

Свету Литургију су служили: протојереј-ставрофор Миленко Стикић, протонамесник Горан Живковић, протонамесник Дејан Шишковић и ђакон Марко Арсенић. За певницом је појао протојереј-ставрофор Радосав Петровић, протојереј-ставрофор Звонимир Витић и протојереј Александар Марковић са породицом.

УСНУО У ГОСПОДУ ПРОТОЈЕРЕЈ-СТАВРОФОР СРБОЉУБ МАРКОВИЋ

Дана 3. септембра 2023. године, када Света црква прославља Светог апостола Тадеја, Свету мученицу Васу са децом и Светог Рафаила Шишатовачког у 73. Години живота уснуо је у Господу протојереј-ставрофор Србољуб Марковић после дуге и тешке болести.

Прота Срба рођен је 5. августа 1950. године у Избеници код Варварина од родитеља Будимира и Борике.

МОНАШТВО МАНАСТИРА СВЕТЕ ЛИДИЈЕ У ПОСЕТИ ЕПАРХИЈИ ШУМАДИЈСКОЈ

У понедељак, 4. септембра 2023. године, Црква у Шумадији и њен првојерарх Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован са свештенством Саборног храма у Крагујевцу, отвореног срца и душе, дочекало је госте из манастира Свете Лидије из Аспровалте, Грчка архиепископија. Сестринство овог манастира познато је по хуманитарном раду, па је у склопу манастира организована и једна од највећих хуманитарних установа у Грчкој.

XIV ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ – ДЕЦА БОЖИЈА, ДЕЦА XXI ВЕКА

У недељу, 3. септембра 2023. године, у Свечаној сали Саборног храма у Крагујевцу, у оквиру Великогоспојинских свечаности, с благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, одржано је предавање на тему "Деца Божија, деца XXI века".

Јереј Драгиша Богичевић је у уводној речи поздравио госта ове трибине протојереја – ставрофора др Дарка Ђога, редовног професора на Православном Богословском факултету у Фочи.