ЛИТУРГИЈА У САБОРНОМ ХРАМУ НА ДАН СТРАДАЛНИШТВА СВЕТОГ ЈОАНИКИЈА

ImageГодине 2009. 18. јуна навршава се годишњица страдалништва Митрополита црногорско-приморског Светог Јоаникија (Липовца).

Митрополит Јоаникије је стасао у честитој, часној породици Липоваца. Богословљу се учио у Задру. Философски факултет је завршио у Београду, а године 1912. је рукоположен у чин свештеника, и био је једно време парох и катихета у Котору. Касније је био професор у Цетињској богословији и гимназији. Године 1940. изабран је за викарног Епископа будимљанског Митрополије црногорско – приморске, а онда и за митрополита 1941. године.

Постао је митрополит у најстрашнијем тренутку српске историје. Митрополит Јоаникије 1944. године са око 25 000 жена, деце и војника на челу са мајором Павлом Ђуришићем кренуо је из Црне Горе преко Босне до Хрватске и Словеније. Код Загреба су га комунисти ухватили, прича се да га је Пеко Дапчевић ислеђивао.

Када се Свети Архијерејски Синод заинтересовао за митрополита, Јоаникије је изведен пред Преки суд, осуђен је и убијен негде испод Букуље у околини Аранђеловца. Господин Жељко Видаков Зиројевић и господин Ђорђе Миловановић написали су књигу о страдалништву Митрополита Јоаникија, чија је промоција одржана у духовном центру Саборне цркве у среду 17. Јуна. Аутор књиге Господин Зиројевић добио је прстен Светог Јоаникија од мајора Раке Ивановића, који је чувао тај прстен од 18. јуна 1945. године, пуних 58 година и предао га господину Зиројевићу.

Беседа епископа Јована

Обраћање Жељка Видакова-Зиројевића

На дан страдања Светог Јоаникија Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литругију у Саборном храму у Крагујевцу и по завршетку Литургије господин Зиројевић је свечано предао прстен Преосвећеном епископу Јовану који је уз певање величанија Светом Јоаникију похранио прстен у кивот Саборне цркве са моштима светитеља.

Срећко Зечевић, јереј