ХРАМОВНА СЛАВА У СТАНОВУ

ХРАМОВНА СЛАВА У СТАНОВУКрагујевачко насеље Станово има свој храм који је саграђен 1999. г. и посвећен је  Светом великомученику Пантелејмону. На десетогодишњицу свог постојања 9. августа 2009. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију на отвореном у порти храма Светог Пантелејмона, уз саслужење свештеника: протојереја Милића Марковића, протојереја Драгана Васиљевића, јереја Срећка Зечевића, јереја Гојка Марковића, и присуства великог броја верног народа.

После прочитаног Јеванђеља Преосвећени Владика Јован је у својој беседи између осталог рекао: Да се хришћанство састоји не у себичности и саможивости, него у непрестаној синергији између Бога и човека. То значи да је човек биће позвано на непрестану сарадњу остварену на Светој Литургији. Бог хоће и жели да спасе не само једног човека него и цело човечанство. Свети великомучуеник Пантелејмон својим животом пројавио је Христа јер је таленте добијене од Бога употребио на спасење  и оздрављење својих ближњих .Свима нама је потребно оздрављење и духовно и телесно. Духовно болестан  човек иако физички изгледа здрав он тоне и пропада, јер му недостаје вере и поверења у Бога . Без поверења у Бога нема нам поверења ни у човека.

Беседа епископа шумсдијског Г. Јована у Станову - 09. август 2009. године

Након одслужене Литургије извршен је опход око храма са моштима Светог Пантелејмона, а затим је пререзан славски колач. Домаћин славе је био господин Младен Бранковић. Несебичним трудом и љубављу домаћина ове храмовне славе и свештеника Светопантелејмоновског храма, уприличена је трпеза љубави за Преосвећеног Владику, свештенство и госте.                             

јереј Срећко Зечевић