ПРОСЛАВА СВЕТОГ СЕРАФИМА САРОВСКОГ У МАНАСТИРУ ДЕНКОВАЦ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ СЕРАФИМА САРОВСКОГ У МАНАСТИРУ ДЕНКОВАЦ Првог дана новог лета Господњег у навечерје празника Светог Серафима Саровског, Владика Јован служио је празнично бденије у манастиру Денковац. Сваке године прослављање овог великог угодника Божјег, у овој светој обитељи бива свечано и веома молитвено, јер је преподобни Серафим Саровски имендан настојатеља манастира оца Серафима.

Након одслуженог бденија Владика Јован је пререзао славски колач и благословио славско жито у спомен Светог Серафима Саровског. Честитајући имендан оцу Серафиму, а верницима нову православну годину, Владика Јован је рекао:

Нека нас Господ укрепи, да будемо бољи људи и бољи хришћани у овој Новој Години која је пред нама. Ми смо браћо и сестре како каже наш народ протурили иза себе једно време од годину дана, и данас би требало да се саберемо у себе и да преиспитамо себе и своју савест, шта смо то добро урадили а шта лоше у прошлој години. Не треба да се сећамо добрих дела јер има Онај који записује сва наша добра дела, него да се сећамо свега оног што смо урадили, а што је недолично и недостојно у нашем хришћанском животу. Ми овај период од једнога дана, једнога месеца и једне године називамо време, а шта је у ствари време за нас хришћане. Време за нас хришћане је средство којим ми купујемо вечност.

Поучавајући настојатеља ове свете обитељи Владика Јован је рекао:

Имаш оче пред собом светеитеља на кога треба да се угледаш. Благодат Божија биће на теби и на овој светој обитељи уколико буде чистоте у души твојој, у срцу твом и у мислима твојим и у животу твом.

Беседа епископа шумадијског Г Јована у манастиру Денковац

Молитвено славље настављено је уз трпезу љубави коју је срдачно за све присутне а у славу Светог Серафима Саровског настојатељ манастира отац Серафим са својом обитељи.

 

протонамесник Сретко Петковић