ЧЕТВРТАК НЕДЕЉЕ МИТАРА И ФАРИСЕЈА У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ

ЧЕТВРТАК НЕДЕЉЕ О БЛУДНОМ СИНУ У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИНакон Савиндана у четвртак припремне недеље за Велики пост, Недеље митара и фарисеја, Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Архијерејску Литурију у Старој Цркви уз саслужење братства оваога хрaма.

Тумачећи 43 зачало Матејевог Јеванђеља, Владика је појаснио верном народу значење и смисао Господњих речи: “Узмите јарам мој на себе, јер бреме је моје лако”, у контексту нашег личног ангажовања да живимо по Јевађељу. Владика је охрабрио верне речима:“Нама се чини да је живот по Јеванђељу тежак, али ако се трудимо да испунимо Божији закон љубави, онда и Бог помаже на том путу, помаже да осетимо сласт и блаженство оваквог настојања”. Господ наш Исус Христос, по речима Владике, каже да узмемо јарам на себе, јер је Он најпре узео наше грехе од нас, те је с тога и јарам за нас после тога, постао лак.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Старој цркви у Крагујевцу

На крају беседе Владика сасвим јасно и недвосмислено више пута наглашава, да Бог неће никоме доделити терет који он неможе да носи, већ само оно бреме које је за нас подношљиво и спасоносно.

 

ђакон Мирослав Василијевић