ИСТИНСКО СХВАТАЊЕ ЈЕВАНЂЕЉА МОГУЋЕ ЈЕ САМО У ЦРКВИ

ИСТИНСКО СХВАТАЊЕ ЈЕВАНЂЕЉА МОГУЋЕ ЈЕ САМО У ЦРКВИ У понедељак 03. децембра, када Црква прославља претпразништво Ваведења Пресвете Богородице, и патријарха Цариградског Светог Прокла у храму Светог Саве на Аеродрому Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију.

Беседећи на Свето Јеванђеље по Јовану, Владика је нагласио значај заједништва, указујући да само постоји једна Црква, и да не може сваки појединац да се појави и каже ја сам Црква. Владика је поменуо значај честог причешћивања, али наравно ако претходно сагледамо себе.

У својој беседи је рекао и неколико речи о Патријарху Цариградском Светом Проклу. Истакао је да је његов живот био јако свет, и нас поучио речима да овде на овом свету почињемо да задобијамо светост, ако желимо да будемо са Христом. Вера Светог Прокла била је јако велика, тако да је једном приликом када је био јако велики земљотрес одлучио да направи Литију. Док се земља тресла и около њега се све рушило, он је са својим народом певао песме и тропаре молећи се. У једном тренутку једно дете је било узнето на небеса, и када се вратило питали су га шта је видело, а оно је одговорило: “Анђеле Божије који певају песму: Свјати Боже, Свјатиј крепкиј, Свјатиј Бесмертниј, помилуј нас”. Од тада је та песма и у нашем Богослужењу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

На крају своје беседе Епископ је свима пожелео почетак поста и срећан празниик Ваведења Пресвете Богородице.

Ђакон Иван Антонијевић