ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА НА ОПЛЕНЦУ

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА НА ОПЛЕНЦУПоводом храмовне славе Задужбине Краља Петра I, 06. маја 2014. године, у Тополи на Опленцу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију.

Епископу су саслуживали: Игуман манастира Студенице Отац Тихон, Архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, Архијерејски намесник крагујевачки протојереј-ставрофор Рајко Стефановић и пензионисани свештеник, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, бивши намесник младеновачки са ђаконима Епархије шумадијске.

Свету Архијерејску Литургију су певали монаси манастира Студенице, монахиње манастира Никоља, са хором „Опленац“ и диригентом Маријом Ракоњац.

Овом приликом Епископ шумадијски Јован је рукоположио у чин ђакона Арона, искушеника манастира Студенице.

Светој Архијерејској Литургији је присуствова опрестолонаследник Александар са својом супругом принцезом Катарином, као и велики број деце из ОШ Карађорђе и СШ Краљ Петар I из Тополе.

Обративши се верном народу са дивном беседом отац Рајко Стефановић је указао на величину и силину вере коју је имао Свети Георгије. Љубав је мера људског односа према другом човеку, љубав која нема меру, коју је имао Свети Георгије. Он је образац који је следовао заповести Христовој. Богатство, слава, каријера и положај у овом свету су безвредни ако нас удаљавају од Царства Божијег, а све што је у очима овога света безвредно и бесмислено, а води у Царство Божије томе треба следити, као што је то и учинио Свети великомученик Георгије, наши Свети преци, затим утемељитељи модерне српске државе као што су Вожд Карађорђе, Краљ Петар, Краљ Алексндар и други. Сведочити име Божије као они и мерити свој живот на основу тога јесте порука коју нам саопштава Христос кроз Светог Георгија.

Беседа протојереја-ставрофора мр Рајка Стефановића

После одслужене Свете Архијерејске Литургије Епископ је пререзао славски колач у славу и част Светог великомученика Георгија, након чега је уследило послужење за служашче и присутни народ које је припремила Задужбина на челу са својим управником Господином Драганом Рељићем.

Остоја Пешић, ђакон