ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУ

ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУУ уторак треће недеље по Духовима, 16. јуна 2015. године, када наша црква слави Светог мученика Лукијана и остале са њим, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску литургију у храму Светог великомученика и исцелитеља Пантелејмона у Станову. Његовом Преосвештенству су саслуживали: протојереј Синиша Марковић, јереј Петар Бранковић и ђакон Недељко Дикић.

После прочитаног Јеванђеља Епископ се у беседи обратио следећим речима: “Видимо како је Господ своје ученике, апостоле пре него што ће их послати да проповедају Христа, наоружао их је благодаћу, силом Божијом, и зато оно што су апостоли говорили народ је осећао да то није обична реч него да они говоре речи божанске. Они су осећали да то није њихово апостолско него да је то божије. Господ је апостолима казао као што рече данашње јеванђеље пред последње њихово: Не носите ни злата ни сребра ни бакра у појасевима својим, ни торбе на путу ништа не носите, каже Господ њима јер је сваки посланик достојан плате своје.”

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Ово значи првенствено браћо и сестре да сваки од нас човек крштен, хришћанин треба да схвати да је посленик у овоме свету, и да га је Бог призвао и нема никог од нас кога Бог не призива и позива.