ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА ЦРКВЕ У СТОЈНИКУ

ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА ЦРКВЕ У СТОЈНИКУУ суботу, 29. априла 2017. године, када наша Света Црква прославља и празнује Свете мученице Агапију, Хионију и Ирину, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован освештао је темеље новог храма у Стојнику посвећеног Рођењу Светог Пророка, Претече и Крститеља Јована и одслужио Свету Архијерејску Литургију. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, Архијерејски намесник опленачки и в.д. намесника рачанског протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, јереј Марко Стевановић, протођакон Иван Гашић и ђакон Небојша Поповић.

У својој надахнутој беседи наш Владика је упознао верни народ са значењем и важношћу Васкрсења Господњег за све и за сваког од нас. Личност која нема темеља нестаје када и он нестане са земље. Са друге стране, сваки који чини Богоугодна дела остаје запамћен и после свог живота, јер ће дела остати да живе и сећају на њега. „Ми морамо живети и хранити се Речју Господњом. Јеванђеља нам је остављено не да бисмо га само помињали и истраживали, већ превасходно да бисмо Јеванђељем живели. Човек је са својом Боголиком душом позван да узраста, а узрастање је могуће једино када човек своје биће гради на једином чврстом темељу, на истини која је само једна, на Христу! Када дође до човековог пада услед гордости и лажи, лажи у које сам себе убеди да су темељи, тај пад је велики. Нема изграђивања без слушања и извршавања Речи Божије“, подучио је Епископ Јован. Присутним верницима наш Владика је упутио охрабрујуће речи у којима их је подсетио на вишевековну мудрост да Храм изграђује све оне који Храм граде, као и то да су Срби најимперсивније грађевине подигли и подухвате учинили у најтежим временима. Градити Цркву значи уграђивати себе у њу, свако према својим могућностима, молитвом или прилогом. Епископ Јован је посаветовао присутне да се око своје Цркве окупљају и да у Цркви активно богослужбено живе.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Богослужења ученици ОШ „Вук Караџић“ из Стојника су извели пригодан музички програм, а потом је заједничарење настављено на трпези љубави.

јереј Марко Јефтић