СЛАВА СТАРЕ МИЛОШЕВЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

СЛАВА СТАРЕ МИЛОШЕВЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУНа други дан Духова 05. јуна 2017. године Стара Милошева црква у Крагујевцу је Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Епископ шумадијски Г. Јован прославила своју храмовну славу.

Владики Јовану су саслуживали протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј Милан Благојевић, протојереј Милић Марковић, протонамесник Срећко Зечевић, јереј Дејан Марковић, гост из Београда изасланик СА Синода СПЦ за Крагујевачку Богословију Св. Јована златоустог ђакон Здравко Јовановић, протођакон Иван Гашић, протођакон Небојша Јаковљевић, протођакон Мирослав Василијевић, ђакон Миљан Антић и ђакон Немања Стојковић.

Литургији су присуствовали ученици ОШ Ђура Јакшић са својим вероучитељем г. Миодрагом Крстићем, саму литургију је улепшао својим појањем хор младих саборног храма уз диригентско водство протојереја Драгослав Милована.

Беседу је верном народу по благослову Његовог преосвештенства одржао мр протојереј-ставрофор Рајко Стефановић рекавши да се испунило Христово обећање да ће послати Утешитеља, када Јевреју буду славили освећење жетве и излазак из египатског ропства. Тог дана апостоли постају неустрашиви сведоци Христа Спаситеља да је васкрсао и да се вазнео на Небо. Они су постали сведоци Благе вести којом је објављена Црква као ризница спасења. То за нас конкретно значи да треба да имамо одговоран однос према животу кроз крштење, врлински живот кроз подвиг љубави према ближњима и према Христу. То је Бог који је Љубав и који увек упућује према другом. Као што Отац воли Сина и као што Син воли Оца, љубављу која је Дух Свети. Зато у данашњем Јеванђељу читамо да Господ не жели да спаси много њих, већ да спаси све!... била је поука протојереја Рајка Стефановића верном народу.

Беседа протојереја-ставрофора мр Рајка Стефановића, професора Богословије у Крагујевцу

Након причешћа верних, преломљен је Славски Колач чији је домаћин ове године била Србијанка Јовановић дипломирани машински инжењер са својим сином Миланом. Послужење за све присутне је постављено у порти старе Милошеве Цркве, а празник Духова је настављен поподневном Литијом кроз град.

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, Литијска поворка је кренула из порте Старе Милошеве Цркве, преко лепеничког моста улицом 27. Марта, кроз пешачку зону до Крста у центру града, где је Епископ шумадијски Г. Јован прочитао молитву за Град Крагујевац и за све његове становнике. Литијска поворка је продужила поред поште и Суда, а затим је кренула Главном улицом до Саборног храма, те до Прве Крагујевачке Гимназије где су ученици исте имали припремљен краћи уметнички програм, честитајући тиме празник свим Крагујевчанима. Након тога се вратила у Стару Милошеву Цркву.

У Литији је учествовао и Председник Скупштине града Крагујевца Мирослав Петрашиновић са представницима градских структура власти, затим Ватрогасно – спасилачка бригада МУП-а, јединица Цивилне заштите, представници Војске Србије и полиције. Ученици ОШ Ђура Јакшић са својим вероучитељем г. Миодрагом Крстићем, представници разних културно-уметничких друштава.

По повратку порту Старе Милошеве Цркве одржан је културноуметнички програм у организацији естрадних уметника града Крагујевца – Крагујевац концерт, као и КУД Лепеница и КУД Смиље. Овим је народ Крагујевца заједно са својим Архијерејом Г. Јованом и свештенством прославио градску Литију.

протођакон Мирослав Василијевић